Manevri ap “Rīgas siltumu”
2009. gada 10. decembris, 08:26

Manevri ap “Rīgas siltumu”

Jauns.lv

Vienam no valsts svarīgākajiem infrastrukturas uzņēmumiem ir samērā sarežģīta īpašnieku struktūra: Rīgas dome – 49%, Latvijas valsts (Ekonomikas ministrijas personā) – 48,995%, “Latvenergo” – 0,005% un privātais koncerns “Dalkia City Heat” – 2%.

Tā kā pēdējo gadu laikā vara Rīgā un valdībā nereti piederēja dažādiem politiskajiem spēkiem, nevienam tā īsti uzņēmumā ietekmes kontrolpaketes nebija. Bija kaut kādi mēģinājumi, piemēram, Rīgas domes aicinājums valstij atdot savu paketi pilsētai, palielināt “Dalkia” lomu, tomēr savstarpējā greizsirdība šos plānus bremzēja. Atklāti sakot, par laimi.

Nu, spriežot pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, “ledus ir sakustējies” atkal, tikai jaunā, īpatnā kombinācijā. “Dalkia” esot gatava savus 2% atdot/pārdot pilsētai, kas attiecīgi gūtu virsroku uzņēmumā. Savukārt Rīgas dome par nu tās kontrolē nonākušā uzņēmuma vadošajiem menedžeriem ieceltu “Dalkia” cilvēkus. Vēl atcerēsimies, ka aizkulisēs “Dalkia” intereses Latvijā saista ar kādu ietekmīgu, bārdainu politiķi, kurš esot apsolījis lielajam “Dalkia” koncernam (protams, nesavtīgi) iegūt kontroli pār Rīgas siltumapgādes sistēmu.

Kombinācijas rezultātā labi abiem A.Š.

Māris Zanders