Policijas „melnā” kampaņa pret Gulbi bija nepamatota
Sabiedrība
2009. gada 15. decembris, 08:36

Policijas „melnā” kampaņa pret Gulbi bija nepamatota

Jauns.lv

Fakts, ka aizturēti iespējamie kādreizējā Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča automašīnas spridzinātāji, būtiski maina apsūdzības pret kādreizējo Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta virsleitnantu Edgaru Gulbi, kuram 2007.gadā tika inkriminēts uzbrukums tieši Vaškevičam.

Kaujauns.lv jau rakstīja, ka par trim uzņēmēju slepkavībām un slepkavības mēģinājumu aizturēti un apcietināti divi Lietuvas un viens Latvijas pilsonis, uzņēmējs Mārtiņš Putniņš.

Gulbja advokāts Kārlis Paleps uzskata, ka tas ir pietiekams iemesls, lai apšaubītu arī pārējo pret Gulbi vērsto apsūdzību patiesumu. Gulbim inkriminēti noziegumi pēc astoņiem Krimināllikuma pantiem par mantiskiem un ekonomiskiem noziegumiem. Apcietinājumā bijušais drošībnieks sabija aptuveni gadu un pirms pieciem mēnešiem tika atbrīvots.

Gulbja lieta izraisīja plašu sabiedrības rezonansi, jo 2007. gada septembrī pēc aizturēšanas aizdomās par Vaškeviča spridzināšanu drošībnieks uz Salu tilta izlauzās no policijas automašīnas un ielēca vai tika iegrūsts Daugavā. Pēc izvilkšanas no ūdens viņa organismā atrada vairākas narkotiskas un nomierinošas vielas. Vēlāk radās aizdomas par Gulbja spīdzināšanu, jo mediķi konstatēja, ka viņa veselības stāvoklis ir smags: viņš trīcēja, raustījās, stostījās un murgoja par to, ka ir sists pa vēderu caur spilvenu, un lūdza, lai ved viņu uz kameru. Izmeklēšanā tika konstatēts, ka Gulbis viltojis izglītības dokumentu un Afganistānā nav dienējis, toties kādā armijas biedru fotogrāfijā iemontējis savu portretu. Bijušie kolēģi gan atzina, ka Gulbis ir augstas klases sprāgstvielu speciālists un labs darbinieks. Uzmanību mīklainajai Gulbja lietai un iespējamai vardarbībai pret viņu pievērsa ne vien Tiesībsargs, bet arī bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, paužot, ka, viņasprāt, Gulbis nesimulē un patiesi ir fiziski un morāli sagrauts. Turklāt kādam  „pārskrējis ceļu”, jo apsūdzības birst kā no pārpilnības raga. Vīķe Freiberga sacīja: ja viņa būtu prezidenta amatā, nopietni izpētītu šos notikumus. Tikmēr esošais Valsts prezidents Valdis Zatlers  notiekošo salīdzināja ar seriāli „Mentu kari” un sacīja, ka informāciju gūst no plašsaziņas līdzekļiem.

Pēc tam kad sūdzību par bijušā drošībnieka spīdzināšanu un nepatiesiem apvainojumiem caurskatīja instances Latvijā, Gulbis vērsās Eiropas cilvēktiesību tiesā. „Gulbis apsūdzību par Vaškeviča auto dedzināšanu nekad nav atzinis un uzskatījis to par absurdu. Iespējamie īstie vainīgie tika atrasti jau agrāk, bet tas netika akcentēts. Tagad, gada beigās, policija grib parādīt savus paveiktos darbus, tāpēc par to pompozi paziņo medijiem,” uzskata Gulbja advokāts Paleps.Viņš ir pārliecināts, ka jaunais notikumu pavērsiens nāks par labu viņa aizstāvamajam. Viņaprāt, ilgu laiku pret Gulbi no policijas puses tika vērsta melnā PR kampaņa, piespēlējot medijiem aizvien jaunus faktus par „slikto” Gulbi.

Evija Hauka/Foto: LETA