Sabiedrība
2009. gada 16. decembris, 18:20

Rīgas ostas valde "Expo" naudu pārskaitīs, ja saņems KNAB izziņu

Jauns.lv

Rīgas brīvosta nekavējoties pārskaitīs "World Expo 2010" Šanhajā paredzētos līdzekļus, ja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sniegs izziņu, ka šo līdzekļu piešķiršana atbilst likuma normām, šāda lietu kārtība tika akceptēta šodienas Ostu padomes sēdē.

"Likuma par ostām" 12.panta otrajā daļā noteikts, ka ostas pārvaldes rīcībā esošos finanšu līdzekļus var izmantot tikai ostas un tās infrastruktūras apsaimniekošanai un attīstīšanai.

Līdzīgu atzinumu, kādu ostas valde prasa no KNAB, ir izsniegusi Ģenerālprokuratūra, tomēr, kā norādīja Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Ainārs Šlesers (LPP/LC), tajā izteiktie secinājumi nav viennozīmīgi. Tam gan nepiekrita Ostas padomes vadītājs premjers Valdis Dombrovskis.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis skaidroja, ka šādu atrunu par iespējamo pretlikumību dzirdot jau mēnešiem un pieļāva: tā kā līdz izstādei atlikuši tikai pieci mēneši, nauda var tik piešķirta par vēlu, "kad vilciens jau būs aizgājis". "Tad tā slava, ka Rīgas brīvosta ir nobremzējusi Latvijas dalību "World Expo 2010", aizies pasaulē," ironizēja Teikmanis, piebilstot, ka drīz visiem projektiem vajadzēšot arī namu pārvaldes izziņu.

Šlesers skaidroja, ka, iespējams, likuma normās var iekļauties, ja skaidro dalību "Expo" kā valsts tēla reklamēšanu, kas sekmēs ostas attīstību, un viņš pats jau tagad būtu balsojis par šādu lēmumu, taču astoņi brīvostas valdes locekļi, kamēr neesot saņēmuši akceptu no KNAB, neesot gatavi par šo lēmumu nobalsot.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas brīvostas pārvalde vēstulē Ekonomikas ministrijai (EM) paudusi bažas par 500 000 latu piešķiršanas Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "World Expo 2010" likumību.

Rīgas brīvosta vēstulē skaidro, ka piedalīšanās minētajā izstādē ir būtiska Latvijas un Ķīnas ekonomisko un kultūras saikņu un attiecību nostiprināšanai. Rīgas brīvosta pauž ieinteresētību sadarboties ar Ķīnu, un brīvostas valde principiāli atbalsta piedalīšanos "World Expo 2010".

Taču, ņemot vērā "Likuma par ostām" 12.panta otrajā daļā noteikto, ka ostas pārvaldes rīcībā esošos finanšu līdzekļus var izmantot tikai ostas un tās infrastruktūras apsaimniekošanai un attīstīšanai, Rīgas brīvosta šaubās par līdzekļu piešķiršanas likumību.

Iepriekš Rīgas brīvosta prasīja valdībai nodrošināt Ģenerālprokuratūras rakstisku apliecinājumu, ka Rīgas brīvostas pārvalde ir tiesīga piešķirt līdzekļus Latvijas dalības organizēšanai, ieskaitot Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) bankas kontā 500 000 latu.

Valdības atbildes vēstulē, kas šodien tika skatīta valdībā, teikts, ka Ģenerālprokuratūra jau iepriekš ir norādījusi, ka ostu pārvaldes rīcībā esošo finanšu līdzekļu izmantošanu ostu popularizēšanai un reklāmai var atzīt par atbilstošu "Likuma par ostām" 12.panta otrajai daļai.

Arī Satiksmes ministrija ir paudusi viedokli, ka likuma izpratnē jēdziens "ostas infrastruktūras attīstīšana" ietver sevī ostu mārketinga, reklāmas un publicitātes aktivitātes un atbilstība "Likuma par ostām" normām var tikt nodrošināta, noslēdzot ar LIAA līgumu par Rīgas brīvostas reklamēšanu, līdzīgi kā to ir izdarījusi Ventspils brīvostas pārvalde.

LETA