Kriminālie svētki. Avārijas, zādzības, ugunsgrēki...
112
2010. gada 4. janvāris, 13:12

Kriminālie svētki. Avārijas, zādzības, ugunsgrēki...

Jauns.lv

Tīģera gada sagaidīšana mediķu izpratnē bijusi visnotaļ traumatiska. Par laimi, šogad ir mazāk smagu ceļu satiksmes negadījumu. Lielāko apdraudējumu ir radījuši ugunsgrēki – tie paņēmuši trīs cilvēku dzīvības. Neviena Jaunā gada sagaidīšana nepaiet bez traumām, kas gūtas, izmantojot pirotehniku. Diemžēl šogad cietušo vidū ir bērni.

No petardēm un raķetēm cietuši četri bērni

Gadu mijā un 1. janvārī no petardēm un raķetēm cietuši četri bērni.

1. janvārī pulksten 14.02 Rīgas mediķi saņēma izsaukumu pie 12 gadu veca bērna, kuram petarde uzsprāgusi plaukstā. Bērns guva labās plaukstas kaulu lūzumus un sejas apdegumus.

1 .janvāra rītā pie Operas 13 gadu vecam bērnam, kurš bija Rīgas viesis, trāpīja petardes šķemba. Arī šis bērns nogādāts slimnīcā.

Īsi pēc pusnakts mediķi saņēma izsaukumu uz negadījumu, kurā cietis deviņus gadus vecs bērns. Bērnam kāda petarde trāpījusi pierē. Bērns guvis gan brūci, gan apdegumu. Vēlāk mediķu palīdzība bija nepieciešama kādam četrus gadus vecam bērnam, kuram raķetes šķemba trāpīja acs plakstiņā. Arī šis cietušais nogādāts slimnīcā.

81 ugunsgrēks, gājuši bojā trīs cilvēki

Četrās aizvadītajās brīvdienās, laikā no 31. decembra līdz 3. janvārim, Latvijā reģistrēts 81 ugunsgrēks un ugunsnelaimēs gājuši bojā trīs cilvēki, LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainars Pencis.

Analoģiskā laika periodā pirms gada valstī izcēlās 97 ugunsgrēki, bet bojā gāja divi cilvēki.

Šogad visi bojāgājušie ugunsgrēkos bijuši 3. janvārī - viens Viļānu novadā, viens Bauskā, bet naktī uz pirmdienu viens cilvēks zaudējis dzīvību ugunsgrēkā Limbažu novadā.

Īsi pirms pulksten 3 Viļānu novada Dekšāres pagastā kādā sādžā dega dzīvojamā māja 104 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā 66 gadus vecs vīrietis. Ugunsnelaimes iespējamais izcelšanās iemesls varētu būt īssavienojums.

3. janvāra vakarā atrasts bojāgājušais kādā degošā dzīvojamā mājā Bauskā. Tur ugunsgrēks bija izcēlies 200 kvadrātmetru platībā, un liesmu draudus pilnībā likvidēt ugunsdzēsējiem izdevies tikai šorīt pēc pulksten sešiem.

Tikmēr Limbažu novada Viļķenes pagastā Baumaņu ielā pagājušajā naktī kādas saimniecības ēkas ugunsgrēkā gājis bojā viens cilvēks un vēl viens cietis, pastāstīja Veisa.

Vecgada vakarā stundu pirms pusnakts Rīgā, Ozolciema ielā, raķetes dēļ aizdegās atkritumi kādas deviņstāvu mājas pirmā stāva balkonā. Kopumā šos svētkus ugunsdrošības ziņā Pencis raksturoja kā diezgan mierīgus.

Avārijā uz Ventspils šosejas cietuši seši cilvēki

1. janvāra vakarā uz Ventspils šosejas, pie Varkaļu kanāla, notikusi avārija, kurā cieta seši cilvēki, tostarp divi bērni. Ap pulksten 18 Ventspils šosejas 23. kilometrā sadūrās divas automašīnas "Audi". Avārijā cieta seši cilvēki, kuri brauca abās negadījumā iesaistītajās automašīnās. Visi cietušie ar dažādām traumām nogādāti slimnīcā.

Lai no avarējušajām automašīnām atbrīvotu cietušos un likvidētu negadījuma sekas, tiesībsargiem uz pusstundu nācās apturēt satiksmi pa Ventspils šoseju. Šajā negadījumā smagi cieta trīs cilvēki - divi pieaugušie un bērns. Vēl divi pieaugušie guvuši galvas traumas, un viņus bija nepieciešams nogādāt slimnīcā, savukārt otram cietušajam bērnam traumas bijušas vieglākas, un viņš pēc medicīniskās palīdzības sniegšanas varēja doties mājup.

Dzērāji pie stūres

Aizvadītajās Jaungada brīvdienās Latvijā aizturēti 63 autovadītāji alkohola, viens - narkotisko vielu reibumā. Latvijā reģistrēti 128 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši 28 cilvēki. Visvairāk pārkāpēju bijis Rīgā un Rīgas reģionā, kur aizturēta trešā daļa - 20 - no kopējā aizturēto iereibušo autovadītāju skaita. Aptuveni puse brīvdienās reģistrēto satiksmes negadījumu notikuši Rīgā.

Salīdzijumāt ar iepriekšējo gadu samazinās autovadītāju skaits narkotisko vielu reibumā, uz ceļiem vidēji par 14% samazinājies autobraucēju skaits, bet negadījumu skaits samazinājies par 50 procentiem.

Nozog 39 000 latu

Lielākā svētku zādzība fiksēta Liepājā, kur zagļiem trāpījies patiesi vērā ņemams ķēriens. 1. janvāra naktī ap pulksten vieniem no veikala "Maxima" seifa Liepājā nozagti aptuveni 39 000 latu. Veikalā Klaipēdas ielā iekļūts palogu, bet nauda nozagta, atslēdzot kabineta seifu.

Vandaļi izdemolē "Neatkarīgās Rīta Avīzes" redakciju

Vandaļi, kuri izdemolēja "Neatkarīgās Rīta Avīzes" redakcijas telpas Cēsu ielā, Rīgā, varētu būtu nodarījuši vairākus tūkstošus latu lielus zaudējumus, pieļāva izdevuma galvenā redaktore Anita Daukšte.

Uzbrukumā sasistas sešas stikla durvis, kā arī paņemti trīs datoru monitori un viens klēpjdators. Divi nozagtie monitori bijuši paredzēti profesionāliem maketēšanas darbiem. Noskaidrots, ka vandaļi telpās iekļuvuši paevakuācijas durvīm, kuras savienotas ar kaimiņu ēkas kāpņutelpu. Darbinieku ieejas karšu izdrukas parādījušas, ka tās uzbrukumā nav tikušas izmantotas un durvis uzlauztas.

Uzbrukumā visnopietnāk cietis Daukštes kabinets, kuram izsistas stikla durvis, izvandītas visas atvilktnes, izmētāti dokumenti un atlauzts seifs. Daukštei radies priekšstats, ka uzbrukums bijis mērķēts tieši uz viņas un finanšu direktores kabinetu un noziedznieki meklējuši kādus konkrētus dokumentus.

Zagļi izdemolējuši arī "Mediju nama" telpas, kas atrodas vienā ēkā ar avīze redakciju. Izdemolēti arī maketēšanas un grāmatvežu kabineti. Zagļi atlauzuši vairākus "Mediju nama" telpās esošus seifus.

Pieci saslimšanas gadījumi ar jauno gripu

Aizvadītajās brīvdienās Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) laboratoriski apstiprināti pieci saslimšanas gadījumi ar jauno gripas A(H1N1) vīrusu.  Latvijā šajā laikā nav konstatēts neviens jauns nāves gadījums pēc saslimšanas ar tā saukto cūku gripu, un tas nozīmē, ka līdz šodienai Latvijā reģistrēti 28 nāves gadījumi pēc saslimšanas ar šo gripas vīrusu.

Jau ziņots, ka pakāpeniski saslimstība ar jauno gripu Latvijā mazinās, taču LIC vadītājs Jāzeps Keišs neizslēdz iespēju, ka, līdzīgi kā citās valstīs, arī Latvijā saslimstībai ar gripu varētu būt vēl viens vilnis pavasarī. Viņš gan prognozē, ka tad saslimt varētu mazāk cilvēku, ņemot vērā to, ka rudenī ar vīrusu inficējās ļoti daudz Latvijas iedzīvotāju, kuri tagad ir guvuši imunitāti.

Patlaban jaunās gripas aktivitāte Latvijā ir mazinājusies, un saslimstība kritusies līdz 65 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju.

kasjauns.lv, LETA/Foto: LETA