Sabiedrība
2010. gada 20. janvāris, 17:28

Grozīs likumu, lai Rīgas brīvosta varētu ziedot "World Expo 2010"

Jauns.lv

Finanšu ministrijai (FM) uzdots mēneša laikā veikt grozījumus likumā par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu, lai Rīgas brīvosta varētu ziedot "World Expo 2010", biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Pagaidām gan nav pieejams Ministru kabineta sēdes protokollēmums, tomēr EM pārstāvji ziņo, ka vakar valdības sēdē tika nolemts uzdot FM izstrādāt mēneša laikā grozījumus likumā par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu, paredzot, ka finanšu līdzekļu ziedošana budžetam nav uzskatāma par izšķērdēšanu.

"Nozare.lv" jau ziņoja, ka ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) ir pārliecināts, ka Latvija piedalīsies starptautiskajā izstādē "World Expo 2010" Ķīnas pilsētā Šanhajā, turklāt Latvijas sekmīga dalība izstādē ir visas Latvijas valdības prioritāte.

"Latvijas dalība "World Expo 2010" Šanhajā ir valsts prestiža un tēla jautājums. Es šobrīd neizskatu iespēju atteikties no dalības izstādē, jo valsts šajā projektā jau investējusi ievērojamus finanšu resursus. Turklāt izstādes organizatoriem esam devuši nepārprotamu solījumu piedalīties pasākumā," atzina Kampars.

Kampars ir pārliecināts, ka valdībai izdosies rast risinājumu jautājumā par izstādes "World Expo 2010" organizatorisko izmaksu segšanu.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) šodien norādīja, ka līdz noteiktajam termiņam tiks nodrošināta attiecīgā finansējuma daļa Latvijas paviljona un vertikālā vēja tuneļa būvniecībai un uzturēšanai starptautiskajā izstādē "World Expo 2010".

Kā ziņots, Rīgas brīvostas pārvaldei nav tiesiska pamata ziedot finanšu līdzekļus un jebkāds šīs pārvaldes līdzekļu izlietojums ir pieļaujams tikai atbilstoši tās apstiprinātajai tāmei, tērējot šos līdzekļus tikai ostas un tās infrastruktūras apsaimniekošanai un attīstīšanai, rīkojoties ar šiem līdzekļiem lietderīgi, uzskata Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), atbildot EM uz iesniegto lūgumu sniegt atzinumu par Rīgas brīvostas pārvaldes tiesībām piešķirt finanšu līdzekļus Latvijas dalības organizēšanai starptautiskajā izstādē "World Expo 2010".

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, KNAB arī informē, ka Rīgas brīvostas pārvaldei ir saistošas likuma par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanu normas, kas aizliedz dāvināt vai ziedot finanšu līdzekļus un mantu, izņemot normatīvajos aktos īpaši paredzētus gadījumus.

Kā ziņots, Ķīnā, Šanhajā, jau ir sākti Latvijas paviljona būvniecības darbi.

"Aerodium", ar ko LIAA ir noslēgusi līgumu 2,55 miljonu latu vērtībā par Latvijas paviljona un vertikālā vēja tuneļa būvniecību un uzturēšanu, veic nepieciešamās aktivitātes, lai paviljons tiktu nodots līdz izstādes organizatoru noteiktajam termiņam - 24.aprīlim.

Lai gan paviljona būvniecības darbi ir jau sākti, joprojām nav skaidrības par finansējumu Latvijas dalības nodrošināšanai. Kopējais finansējums Latvijas dalībai izstādē "World Expo 2010", kuru plānots piesaistīt no līdzfinansētājiem, veido 2 650 000 latu (VAS "Latvijas Dzelzceļš" piešķirtais līdzfinansējums - 1 700 000 latu, Ventspils brīvostas līdzfinansējums - 450 000 latu un nepieciešamais līdzfinansējums no Rīgas brīvostas - 500 000 latu).

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ir veikusi pirmo avansa maksājumu 500 000 latu apmērā SIA "Aerodium" par Latvijas paviljona un vertikālā vēja tuneļa būvniecību un uzturēšanu starptautiskajā izstādē "World Expo 2010".

Pārējo līguma summu 60% apmērā "Aerodium" paredzēts izmaksāt pēc Latvijas paviljona nodošanas - līdz izstādes sākumam, savukārt atlikušos 20% no līguma summas izmaksās proporcionāli sešos mēnešos izstādes laikā.

"World Expo 2010" norisināsies Šanhajā no 2010.gada 1.maija līdz 31.oktobrim. "World Expo" ir pasaulē nozīmīgākā starptautiskā izstāde, kas galvenokārt vērsta uz valstu tēla veidošanu un popularizēšanu. Saskaņā ar noslēgtā Latvijas dalības līguma un "World Expo 2010" nosacījumiem Latvijas paviljonam izstādē jābūt pilnībā pabeigtam līdz 2010.gada februāra beigām.

LETA