Sabiedrība
2010. gada 23. janvāris, 18:03

Parādu piedziņu turpmāk vairs nevarēs vērst pret valsts sociālajiem pabalstiem

Jauns.lv

Parādu piedziņu, pamatojoties uz tiesas un citu institūciju nolēmumiem, turpmāk vairs nevarēs vērst pret valsts sociālajiem pabalstiem.

To paredz Labklājības ministrijas sagatavotie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā, ko otrdien skatīs valdība.

Līdz ar izmaiņām likumā ieturējumus no valsts sociālajiem pabalstiem, izņemot bērna piedzimšanas pabalstu un apbedīšanas pabalstu, varēs veikt, tikai pamatojoties uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļas amatpersonas lēmumu.

VSAA veiktie ieturējumi attieksies tikai uz gadījumiem, kad jāatgūst valsts sociālā pabalsta summas, kas personai pārmaksātas personas vainas dēļ, piemēram, tā sniegusi nepatiesu vai nepilnīgu informāciju par faktiem, kas varētu ietekmēt tiesības uz pabalstu.

Šajā gadījumā katru mēnesi ieturami ne vairāk kā 10% no izmaksājamā pabalsta apmēra, un ieturētās summas ieskaitāmas valsts pamatbudžetā.

Labklājības ministrija norādīja, ka līdz ar izmaiņām likumā valsts sociālie pabalsti efektīvāk sasniegs likumdevēja noteikto mērķi - nodrošināt valsts atbalstu pie noteiktām iedzīvotāju grupām piederīgām personām situācijās, kad ir nepieciešami papildu izdevumi vai kad šīs personas nespēj gūt ienākumus, un k

BNS