Sabiedrība
2010. gada 9. februāris, 13:59

Amatpersonas ar dienesta auto drīkstēs braukt tikai no darba uz mājām un otrādi

Jauns.lv

Samaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli, amatpersonas ar dienesta auto drīkstēs braukt no darba uz mājām, paredz šodien valdības panāktā vienošanās par kārtību, kā amatpersonām piemērojams nodoklis par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām.

Valdības atbalstītais priekšlikums paredz, ka amatpersonas ārpus dienesta pienākumu veikšanas ir tiesīgas lietot dienesta transportlīdzekli tikai braucienam no dzīves vietas uz darba vietu un otrādi, samaksājot par to iedzīvotāju ienākuma nodokli un veicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas saskaņā ar šiem noteikumiem.

Šī norma attieksies uz valsts, pašvaldību vai centrālo valsts iestāžu amatpersonām, valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrību, kā arī kapitālsabiedrību, kurās valsts vai pašvaldības daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopsummā pārsniedz 50%, valdes vai padomes locekļiem un darbiniekiem, kā arī personām, kas pilda pienākumus vēlētās valsts vai pašvaldību institūcijās.

Valdības sēdes laikā vairāki Tautas partijas ministri iebilda, ka arī piedāvātais risinājums nav pietiekams.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) sacīja, ka "kalambūrs tur atrisināts nav" un neatbilstība "augstāk stāvošiem likumiem" joprojām saglabājas. Arī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) sacīja, ka lietas vajagot saukt īstajos vārdos un precīzāk būtu bijis šo nodokli dēvēt par "ministru mājās braukšanas nodokli".

Jau ziņots, ka par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām sešiem ministriem no janvāra algas tika atvilkti 22,86 lati.

Tāpat par dienesta auto izmantošanu ministru vajadzībām maksājusi arī Valsts kanceleja kā darba devējs - 16,86 latus.

Ar iesniegumu, ka janvārī dienesta automašīna izmantota privātām vajadzībām, Valsts kancelejā bija vērsušies reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP), zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), finanšu ministrs Einars Repše (JL) un ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

Savukārt Ārlietu ministrija, Tieslietu ministrija, Kultūras ministrija, Iekšlietu ministrija un Aizsardzības ministrija informējušas, ka ministri auto lietojuši dienesta vajadzībām vai arī tas esot uzskatāms par operatīvo transportu.

Lai gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) norāda, ka dienesta automašīnu nevar izmantot privātām vajadzībām, ir noteikumi, kas paredz, kuras amatpersonas var izmantot auto, braucot no mājām uz darbu. Un tas ir labums amatpersonām, par kuru ir jāmaksā nodoklis, skaidroja premjers Valdis Dombrobskis (JL).

Kā ziņots, KNAB norādījis: skaidri jānosaka amatpersonām aizliegums lietot valstij piederošās automašīnas personīgām vajadzībām, vienlaikus nosakot konkrētu amatpersonu loku un konkrētas situācijas, kad amatpersonai būtu tiesības izmantot dienesta transportlīdzekli, uzskatot to par dienesta pilnvaru ietvaros paredzētu darbību, piemēram, personu drošības aizsardzības nolūkos, saistībā ar specifiskiem darba apstākļiem.

KNAB informējis Ministru prezidentu par savu pozīciju attiecībā uz dienesta transportlīdzekļa lietošanu ārpus darba laika, ja tā saistīta ar amata pienākumu pildīšanu, piemēram, darba vizītes, ilgstošs darbs pēc noteiktā darba laika, norādot, ka šajos gadījumos, ja amatpersona tiktu nodrošināta ar dienesta transportu dienesta pienākumu pildīšanai, nebūtu pareizi par to no amatpersonām iekasēt īpašu nodokli.

LETA