Sabiedrība
2010. gada 13. marts, 11:43

Latvijā atkal iespējama mazākumvaldība

Jauns.lv

Ja Tautas partija nolems aiziet no koalīcijas, valdība turpinātu darbu mazākumā ar 46 balsīm, - informē laikraksts "Diena".

Atsaucoties uz TP valdes locekļa Venta Armanda Kraukļa teikto, ja premjers Valdis Dombrovskis (JL) pilnībā noraidīšot Tautas partijas (TP) piedāvāto četru punktu vienošanos, TP tādā koalīcijā neesot ko darīt un TP varot aiziet no tās.

TP neesot nolēmusi gāzt Dombrovska valdību, jo labi apzinoties, ka citu valdību šajā Saeimā izveidot nav iespējams un tādējādi tā riskētu ar politisko stabilitāti valstī, taču TP to nevēloties, piebildis Krauklis.

Krauklis gan piebildis, ka TP vēlas strādāt sājā valdībā un cer uz premjera veselo saprātu.

Kā uzskata JL frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, ja TP valdību atstātu, dažus amatus varētu piedāvāt LPP/LC, bet Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrijai "pārvilkt strīpu".

Kā informē laikraksts, ja TP atstātu koalīciju, tas nebūtu pirmais gadījums, kad strādātu mazākuma valdība. Tādas 5.Saeimā bija Valda Birkava un Māra Gaiļa (abi LC) valdības, 6.Saeimā - no Guntara Krasta (toreiz TB/LNNK) valdības aizgāja Demokrātiskā partija "Saimnieks", kas neguva pārstāvniecību nākamajā Saeimā.

Mazākuma valdību vadījis arī Vilis Krištopans (toreiz LC), Indulis Emsis (ZZS) un Aigars Kalvītis (TP) pēc JL aiziešanas.

Pašlaik opozīcijā esošās LPP/LC nostāja neesot mainījusies, tā turpināšot atbalstīt valdību valstiski svarīgos lēmumos, sacījis LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis savu atbalstu Dombrovskim paudis vairākkārt.

Jau ziņots, ka TP, tiekoties ar premjeru Valdi Dombrovski (JL), piedāvājusi slēgt divpusēju vienošanos par darbiem, kas jāveic, lai nodrošinātu Latvijas ekonomikas izaugsmi, starptautisko saistību izpildi, prognozējumu finanšu un nodokļu sistēmu un īstenotu pasākumus valsts pārvaldes uzlabošanai.

TP piedāvājums paredz četras apņemšanās - līdz 2011.gadam nepaaugstināt nodokļus, līdz 1.septembrim Saeimā iesniegt nākamā gada valsts budžetu, sākt darbu pie sabiedriskā līguma ar sociālajiem partneriem un līdz maijam iesniegt likumprojektus par ministriju skaita samazināšanu.

Pirmdien, 15.martā četru punktu vienošanās tiks apspriesta koalīcijā.

LETA