Sabiedrība
2010. gada 19. marts, 11:30

Dombrovskis vēlas apturēt ātrās palīdzības autotransporta un skolēnu autobusu iepirkuma konkursus

Jauns.lv

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) aizliedzis slēgt līgumu par iepirkumu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vajadzībām līdz Iepirkuma un uzraudzības biroja atzinuma saņemšanai.

Savukārt līdz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārbaudes beigām Dombrovskis nolēmis apturēt skolēnu autobusu iepirkumu konkursu, kurā iepriekš lielu uzmanību piesaistīja gan prasība autobusiem nodrošināt oranžu krāsojumu, gan citas tehniskās specifikācijas prasības.

Pagājušajā nedēļā kļuva zināmi iepirkuma konkursa rezultāti un atklājās, ka iepirkumu NMPD gatavojas veikt nevis par 21,6 miljoniem latu, kā sākotnēji minēts konkursa noteikumos, bet gan par 31,6 miljoniem latu.

Dombrovskis šodien steidzami uzaicinājis ierasties Veselības ministrijas valsts sekretāru Armandu Ploriņu, lai nodotu Veselības ministrijai rezolūciju, ar kuru tiek aizliegts slēgt līgumu par iepirkumu, aģentūru LETA informēja Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds.

Komentējot situāciju, no amata atsauktā veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) norāda, ka tā ir vēršanās pret iedzīvotājiem, jo, ja tiks kavēta līguma noslēgšana, var pienākt brīdis, kad "Rīgas Sanitārā transporta autobāze" varētu vispār neslēgt līgumu, un zaudētāji būtu pacienti. Pēc tam "tauta varēs vērtēt valdības attieksmi un rīcību attiecībā pret saviem iedzīvotājiem".

Pēc viņas teiktā, konkurss ir bijis caurskatāms, turklāt starptautisks, bet, ja tā likumību vēlas izvērtēt, lai tas tiek darīts.

Kā ziņots, NMPD ātrās palīdzības transporta pakalpojumu iepirkums jau pagājušā gada rudenī pirms konkursa izsludināšanas saistīja premjera uzmanību, viņš šaubījās, vai tiešām nepieciešams jauns operatīvais transports.

NMPD direktors Semjons Štrihs uzskata, ka NMPD mašīnu iepirkums ir bijis likumīgs, tāpēc nav nekāda pamata ar konkursa uzvarētāju uzņēmumu "Rīgas Sanitārā transporta autobāze" neslēgt līgumu.

Kā uzsvēra Štrihs, ja gadījumā Iepirkumu uzraudzības birojs aizliegtu līguma slēgšanu, tad jau maijā iedzīvotāji varētu palikt bez ātrās palīdzības, jo vienkārši nebūs mašīnu un šoferu, kas šo pakalpojumu varētu sniegt.

Dombrovskis nolēmis apturēt arī skolēnu autobusu iepirkumu konkursu, kurā iepriekš lielu uzmanību piesaistīja gan prasība autobusiem nodrošināt oranžu krāsojumu, gan citas tehniskās specifikācijas prasības. Premjers šodien nosūtījis attiecīgu rezolūciju reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Edgaram Zalānam (TP).

Ņemot vērā Iepirkumu uzraudzības biroja informāciju saistībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) rīkoto atklāto konkursu "Skolēnu autobusa piegāde pašvaldībām" un 2010.gada 8.marta KNAB saņemto vēstuli par iesnieguma izskatīšanu, valdības vadītājs uzdevis apturēt līgumu slēgšanu līdz KNAB pārbaudes beigām.

Jau ziņots, ka VRAA izsludinātā 9,6 miljonus vērtā skolēnu autobusu iepirkuma konkursa nolikumā ir virkne ierobežojošu prasību, kas rada aizdomas, ka konkurss rakstīts konkrētam pretendentam, atsaucoties uz auto piegādātājiem un ekspertiem, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Viena autobusa izmaksas varētu būt aptuveni 90 000 latu. Tik dārgi autobusi esot tādēļ, ka tiem ir augstas drošības prasības - jābūt bērnu sēdeklīšiem, rokturiem, drošības jostām, tiem jābūt arī ļoti izturīgiem Latvijas slikto ceļu dēļ.

Autobusu tirgotāji par programmu zinājuši un gatavojušies tai laikus. Ap desmit lielāko autopiegādātāju bijuši gatavi piedalīties dārgajā iepirkumā, bet, iepazīstoties ar tehnisko specifikāciju, daudzi sapratuši, ka piedalīties nevarēs.

Izsludinātā konkursa nolikumā par skolēnu autobusu iegādi 59 pašvaldībām noteikts, ka "piegādātājs nodrošina autobusu krāsojumu: krāsa RAL 2008", kas, kā var pārliecināties internetā, ir oranžā krāsa.

Dombrovskis lūdza KNAB izvērtēt informāciju par skolēnu autobusu iepirkumu.

LETA