Sabiedrība
2010. gada 20. marts, 11:13

Saņemti astoņi piedāvājumi skolēnu autobusu piegādei

Jauns.lv

Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) saņēmusi astoņu pretendentu piedāvājumus skolēnu autobusu piegādes konkursā, kurā iepriekš lielu uzmanību piesaistīja gan prasība autobusiem nodrošināt oranžu krāsojumu, gan citas tehniskās specifikācijas prasības.

Neskatoties uz to, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) nolēmis apturēt līguma slēgšanu skolēnu autobusu iepirkumu konkursā, šodien VRAA atvērusi saņemtos piedāvājumus.

Kā aģentūru LETA informēja VRAA Starptautisko projektu un komunikācijas nodaļas vadītāja Līga Baltiņa, piedāvājumu iesniegšana izsludinātajam iepirkumam "Skolēnu autobusu piegāde pašvaldībām" beidzās šodien plkst.12.

Iepirkumu komisija saņemtos piedāvājumus plāno izvērtēt divu nedēļu laikā.

Kā liecina VRAA mājslapā pieejamais piedāvājumu atvēršanas sanāksmes protokols, konkursā savus piedāvājumus iesniegusi SIA "Ive motors", SIA "Scania Latvia" kopā ar AS "Scania Eesti", SIA "Latursus" kopā ar "UAB Salociai ir Partneriai" un "BMC Sanayi ve Ticaret A.S.", SIA "Auto Īle un Herbst", "King Long Deutschland GmbH", "Fast Concept Car", SIA "Domenikss" un SIA "Mono" filiāle "ITC Latvija".

Kā norāda Lētiņa, līguma slēgšana atbilstoši Dombrovska nosūtītajai rezolūcijai reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Edgaram Zalānam (TP) nenotiks līdz turpmākam Ministru prezidenta rīkojumam.

Kā ziņots, ņemot vērā Iepirkumu uzraudzības biroja informāciju saistībā ar VRAA rīkoto atklāto konkursu "Skolēnu autobusa piegāde pašvaldībām" un 2010.gada 8.marta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) saņemto vēstuli par iesnieguma izskatīšanu, valdības vadītājs uzdevis apturēt līgumu slēgšanu līdz KNAB pārbaudes beigām, aģentūru LETA informēja Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds.

Zalāns uzskata, ka Dombrovskim jāuzņemas pilna atbildība gan 59 pašvaldību, kas bija gatavas līdzfinansēt iegādi, gan Šveices priekšā, kas finansē šo projektu, par to, ka 1.septembrī autobusi netiks saņemti, aģentūru LETA informēja ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Konkursa rezultātā plānots iegādāties vismaz 110 autobusus 59 pašvaldībām skolēnu pārvadāšanai. Projekta kopējās izmaksas ir 9,7 miljoni latu, no kuriem Šveices finansējums ir 7,44 miljoni latu. Ņemot vērā iepirkumu procedūras ilgumu, plānots, ka skolēnu autobusu piegāde varēja sākties šā gada vasarā, lai nodrošinātu autobusu piegādi pašvaldībām uz 2010./2011.mācību gada sākumu.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks tehnisko problēmu jautājumos Aino Salmiņš atgādina, ka pašvaldībām skolēnu autobusi tiek solīti jau divus gadus un ka šīs 59 pašvaldības ir rēķinājušās, ka vismaz 2010.gada 1.septembrī autobusi būs, aģentūru LETA informēja LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dace Zvirbule.

"Mūs neinteresē ne politiskās intrigas, ne iepirkumu birokrātiskās un politizētās procedūras, kuru rezultātā cietējas atkal ir pašvaldības," sacīja Salmiņš. "LPS prasa, lai valdība pēc iespējas ātrāk tiek skaidrībā un 2010.gada 1.septembrī nodrošina pašvaldībām apsolītos autobusus."

Jau ziņots, ka VRAA izsludinātā 9,6 miljonus vērtā skolēnu autobusu iepirkuma konkursa nolikumā ir virkne ierobežojošu prasību, kas rada aizdomas, ka konkurss rakstīts konkrētam pretendentam, atsaucoties uz auto piegādātājiem un ekspertiem, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Viena autobusa izmaksas varētu būt aptuveni 90 000 latu. Tik dārgi autobusi esot tādēļ, ka tiem ir augstas drošības prasības - jābūt bērnu sēdeklīšiem, rokturiem, drošības jostām, tiem jābūt arī ļoti izturīgiem Latvijas slikto ceļu dēļ.

LETA