Sabiedrība
2010. gada 28. marts, 16:54

"Zemes stundā" šogad piedalījies rekordliels skaits dalībnieku

Jauns.lv

Jau ceturto reizi rīkotajā Pasaules dabas fonda rīkotajā akcijā "Zemes stunda" šogad piedalījies rekordliels skaits dalībnieku - 4000 pilsētu 125 valstīs, uz vienu stundu simboliski izslēdzot apgaismojumu un tādējādi paužot atbalstu saprātīgas klimata politikas veidošanai.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns šo iniciatīvu nosaucis "gan par brīdinājuma signālu, gan cerības zīmi", aicinot cilvēkus šai stundā iztēloties, kā gaismas tiek izdzēstas vienā kontinentā pēc otra, un sajust, cik būtiski cilvēcei ir apvienoties, lai nosargātu tai uzticēto trauslo dabas mantojumu.

Sestdienas vakarā no plkst.20.30 pēc vietējā laika tumsā iegrima daudzi tūristu iecienīti objekti, kas parasti tiek spoži izgaismoti pret tumšajām nakts debesīm, patērējot prāvu daudzumu elektroenerģijas. Tomēr arī šoreiz ne visur iniciatīva guvusi atsaucību - vietumis virsroku atkal ņēmušas komerciālās intereses.

Sākot no Jaunzēlandes Četema salām, kur uz stundu tika izslēgti dīzeļģeneratori un palika degam tikai divpadsmit ielu laternas, "Zemes stunda" šogad tika ievērota gan šīs akcijas dzimšanas vietā Sidnejā, kur gaismas tika izdzēstas slavenajā Operas namā un uz ostas tilta, gan Pekinas Aizliegtajā pilsētā, gan pasaules augstākajā celtnē Dubaijā - 828 metrus augstajā "Burj Khalifa" tornī, gan Ēģiptē, kur vakara tumsā uz stundu iegrima piramīdas, sfinksa un viss apkārtējais tuksnesis.

"Zemes stundu" atbalstīja tādas lielas kompānijas kā "Google", "Coca-Cola" un "McDonald's"; uz stundu atstāt monitorus tumšus aicināja sociālie tīmekļi "Twitter" un "Facebook".

Parīzē akcijā piedalījās vairāk nekā 240 ēkas, tomēr Eifeļtorņa apgaismojums tika izslēgts tikai uz piecām minūtēm. Londonā izdzisa gaismas slavenajā torņa pulkstenī Bigbenā un milzīgās reklāmas Pikadili ielas lielākajā krustojumā, tomēr daži ziņu aģentūras AFP tūristi pauda vilšanos, ka nav piepildījušās viņu cerības redzēt Londonu daudz naksnīgāku nekā parasti.

Ņujorkā aptumsa "Empire State Building" un "Chrysler" debesskrāpji, kā arī ANO mītne, taču apgaismots palika Taimskvērs, arī sagādājot vilšanos daļai tūristu.

Čikāgā enerģijas taupīšanas akcijā iesaistījās vairāk nekā divsimt ēkas, bet pāri Sanfrancisko Zelta vārtu tiltam automašīnas veselu stundu virzījās vienīgi savu starmešu gaismā.

LETA