Sabiedrība
2010. gada 6. aprīlis, 17:29

Daugavpils novadā no ārpasaules nošķirtas jau 65 dzīvojamās mājas

Jauns.lv

Kopš aprīļa sākuma Daugavas palu ūdeņi Daugavpils novada Sventes pagastā, Nīcgales un Aizupes ciemos no ārpasaules nošķīruši jau 65 dzīvojamās mājas, kurās dzīvo kopumā ap 60 cilvēku, aģentūru LETA informēja Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Patlaban Daugavpils novadā ir applūdušas arī vairāk nekā 500 dārza mājiņas dārzkopības kooperatīvos "Ļubaste", "Maļutki" un "Celtnieks" un tūkstošiem hektāru applūšanas draudiem pakļauto teritoriju. Visai nopietna situācija patlaban izveidojusies arī dārzkopības kooperatīvā "Kooperators", kur palu ūdeņi sasnieguši aizsargdambja un ceļa, kurš nošķir dārzkopību no Daugavas ūdeņiem, līmeni.

Šaurākajās vietās palu ūdeņi jau izsūkušies cauri dambim un sākuši appludināt vasarnīcas. Lai arī brīvdienās dambi mēģināts nostiprināt ar 120 smilšu maisiem, kā arī izgāžot vairākas automašīnu kravas ar granti, ūdens līmenim paaugstinoties burtiski par dažiem centimetriem, tas sāks plūst pāri dambim.

Lai arī mājas ir nošķirtas no ārpasaules, cilvēkiem briesmas pagaidām nedraud. Četrus vecāka gadagājuma cilvēkus atbildīgo dienestu darbinieki no applūšanas draudiem pakļautajām mājām evakuēja vēl pirms paliem. Patlaban šie cilvēki atrodas pie saviem radiem neapplūstošajās teritorijās. Visi savās applūdušajās dzīvesvietās palikušie apņēmušies tikt galā saviem spēkiem, - nokļūšanai pēc produktiem vai bērnu aizvešanai uz skolu viņi izmanto laivas.

Rīt atbildīgo dienestu darbinieki kārtējo reizi apsekos visas applūdušās mājas, vajadzības gadījumā piegādās pārtiku, kā arī sniegs citu nepieciešamo palīdzību.

Ja applūstošo teritoriju iedzīvotāji ir pieraduši pie dabas untumiem, pienācīgi tiem sagatavojušies un par notiekošo nesūdzas, tad no cilvēkiem, kas nesen iegādājušies vasarnīcas vai pārcēlušies uz tām uz pastāvīgu dzīvi, jau saņemtas vairākas sūdzības. Kāds no zvanītājiem pat lūdzis atbildīgos dienestus sazināties ar Pļaviņu HES vadību un palūgt viņus pazemināt ūdens līmeni Daugavā, pastāstīja Aizbalts.

Kopumā Daugavpils novadā applūšanas draudiem ir pakļauta teritorija 5649 hektāru platībā, tajā atrodas 169 mājas un 1245 vasarnīcas, kurās dzīvo 335 cilvēki. Applūšanas draudiem pakļautajās teritorijās uzturas arī 162 mājlopi. Visi applūšanas draudiem pakļautajās teritorijās dzīvojošie cilvēki ir brīdināti par rīcību plūdu draudu situācijā.

Applūšanas draudiem pakļautajās Daugavpils novada teritorijās - Nīcgales, Līksnas, Sventes, Laucesas, Kalkūnes un Tabores pagastos - izveidotas un ar nepieciešamo inventāru nodrošinātas arī glābšanas komandas pa pieciem sešiem cilvēkiem.

Vietējās pašvaldības rīcībā plūdu gadījumam ir četras parastās un četras motorlaivas, kā arī avārijas darbiem nepieciešamais inventārs. Vēl 21 laiva ir privātpersonu rīcībā.

Daugavpilī ūdens līmenis Daugavā sasniedzis 7,6 metru atzīmi. Pilsētā applūduši Nometņu un Patversmes ielu posmi, kā arī daļa vecticībnieku kapu Grīvā.

Tā kā Daugavas augštecē Baltkrievijā aiz Verhņedvinskas vēl joprojām ir ledus, hidrometeorologi prognozē, ka tuvākajās dienās ūdens līmenis Daugavā turpinās paaugstināties.

Par kritisko ūdens līmeni Daugavā pie Daugavpils tiek uzskatīti 8 metri.

LETA