Vācieši Latvijā prognozē nemierus
Sabiedrība

Vācieši Latvijā prognozē nemierus

Jauns.lv

Vācu laikrakstā „Die Welt” publicēts raksts, kurā teikts, ka Grieķija drīz nonāks tikpat briesmīgā ekonomiskajā situācijā, kādā pašreiz ir Latvija.

Vācieši Latvijā prognozē nemierus...

Sabiedrības uzticēšanās politiķiem Latvijā esot tik zemā līmenī kā nekur citur Eiropā, tāpēc iespējami sociālie nemieri.
Sabiedrības uzticēšanās politiķiem Latvijā esot tik zemā līmenī kā nekur citur Eiropā, tāpēc iespējami sociālie nemieri.

„Die Welt” raksta, ka premjers Valdis Dombrovskis kopā ar finanšu ministru Eināru Repši Latvijā ieviesuši visdrastiskāko taupības režīmu visā Eiropā. Minēts, ka viņi atlaiduši tūkstošiem valsts ierēdņu un darbinieku, gandrīz par 20% samazinājuši algas policistiem, skolotājiem un citiem. Valdība ir slēgusi slimnīcas un lauku skolas, samazinājusi pensijas un bērnu pabalstus, vienlaikus palielinot nodokļus. Šo pasākumu rezultātā panākta ekonomija, kas veido 10% no Latvijas IKP. Pie tam valsts atrodas dziļā recesijā, raksta publikācijas autors Florians Hasels. Tikai pagājušajā gadā  IKP valstī kritās par 23%. 2010.gadā Starptautiskais valūtas fonds (SVF) prognozē ekonomikas lejupslīdi vismaz par 4%.  Par to, ka Latvija nav izsludinājusi valsts defoltu, jāpateicas palīdzībai no Briseles, Vašingtonas un ziemeļvalstīm. Saņemtā palīdzība atbilst 40% IKP.

Autors prognozē, ka  identiski pasākumi no SVF un Eirokomisijas puses tiks realizēti arī Grieķijā. Tālāk sacīts, ka Latvija atšķirībā no Grieķijas, kas ir eirozonā, varēja devalvēt savu valūtu. Vēl vairāk – daudzi eksperti, piemēram, Nobela prēmijas laureāts Pols Krugmans tieši tā ieteica rīkoties.  Arī SVF rekomendēja devalvēt latu. Pret to iestājās daļa Eiropas Savienības valstu – Dānija, Somija, Norvēģija un Zviedrija. Šīs valstis piekrita palīdzēt tikai ar nosacījumu, ka Latvija atteiksies no naudas devalvācijas. Vācu publicists raksta, ka šo ziemeļvalstu finanšu institūcijas Latvijā kontrolē lielāko pusi banku pakalpojumu un ekonomiskā buma laikos te dāļāja kredītus, pārsvarā eiro valūtā. Līdz šim tikai nedaudzi latvieši protestēja pret drastiskajiem ekonomikas atveseļošanas pasākumiem. Tomēr sabiedrības uzticēšanās politiķiem ir tik zemā līmenī kā nekur citur Eiropā, tāpēc iespējams, ka gaidāmi sociālie nemieri.