Policija Ventspilī aiztur ASV militārpersonu, kura neprot uzvesties
Sabiedrība
2010. gada 8. aprīlis, 08:35

Policija Ventspilī aiztur ASV militārpersonu, kura neprot uzvesties

Jauns.lv

ASV armijas celtnieki Kurzemes piekrastē Vārves pagastā sākuši būvdarbus, bet Ventspils policija aizturējusi vienu ASV militārpersonu, par kuru saņemta sūdzība.

 Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs laikrakstam „Neatkarīgā Rīta Avīze" apstiprina, ka policija vienu ASV militārpersonu aizturējusi. Tiklīdz noskaidrota tās personība un piederība sabiedroto spēkiem, tā nodota savai priekšniecībai. Policija arī saņēmusi rakstisku sūdzību par šo militārpersonu.

Ņemot vērā ASV vēlmi šo lietu nepubliskot, plašāka informācija par notikušo incidentu vai incidentiem netiek sniegta. Arājs vien nosaka: "Cilvēks neprot uzvesties."

Arī Nacionālie bruņotie spēki un Latvijas Aizsardzības ministrija ir informēta par notikušo, bet, tā kā incidents noticis ārpus dienesta vietas un darba laika, apstākļu noskaidrošana atstāta pašu amerikāņu ziņā.

Kā informē laikraksts, jau jūnijā Vārvē būs jāuzņem apmēram 100 militārie transportlīdzekļi, kas kopā ar karavīriem tiks desantēti no ASV jūras spēku kuģa.

Militārajā operācijā Militārās mācības BALTOPS kopumā piedalīsies 12 valstis, taču Kurzemes piekrastē izcelsies tieši amerikāņi, un Latvijas militāristiem jāapgūst viņu sagaidīšanas prasme. Jau pašlaik būvlaukumā, kādreizējā Padomju armijas šaušanas poligona teritorijā, notiek greiderēšana, tiek blietētas un līdzinātas šķembas.

Šos darbus, kuros, pēc aizsardzības ministra Imanta Lieģa apgalvojuma, tiek ieguldīts aptuveni viens miljons dolāru, veic paši amerikāņi. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde apstiprina, ka darba atļaujas viņiem nav nepieciešamas, jo darbi tiek veikti, balstoties uz starptautisku līgumu.

Vakar "Neatkarīgā" būvobjektā konstatējusi tikai vienu ceļarulli maskēšanās krāsās, kas stumdījies pa noplanēto lauku. Aptuveni desmit amerikāņu bija paņēmuši pīppauzi un kurināja ugunskuru. Lēnīgā strādāšana, visticamāk, saistīta ar faktu, ka kļūdaino aprēķinu dēļ aizkavējusies būvatļaujas saņemšana darbiem tieši kāpās.

Taču, kā apgalvo Nacionālo bruņoto spēku preses dienests, tagad visas formalitātes esot sakārtotas. Būvlaukumā satiktie amerikāņi šķita esam labā garastāvoklī un avīžniekus projām nedzina. Par darbu runāt gan negribēja - neesot pilnvaroti. Toties pastāstīja, ka Ventspilī dzīvojot daudz jauku cilvēku, patīkamas ģimenes, bet, ieraudzījuši zemē ķirzaku, ļoti sapriecājās un mēģināja to iekarināt ausī kādam kareivim. Ķirzaka glīti karāties negribēja un tika palaista vaļā.

BALTOPS ir viens no vairākiem šogad Latvijas teritorijā notiekošiem militāriem pasākumiem. Vērienīgākais - "Saber Strike" - notiks rudenī. Tajā piedalīsies tikai ASV un Baltijas valstu karavīri.

Bruņoto spēku pārstāvis Normunds Stafeckis informē, ka pasākuma mērķis ir sagatavot vienības operācijām Afganistānā. Galvenā norises vieta būs Ādaži, bet plānotais dalībnieku skaits - 1500 karavīru.

LETA