Ko Līnis dara Dailes teātrī?
Kultūra
2010. gada 14. aprīlis, 09:40

Ko Līnis dara Dailes teātrī?

Jauns.lv

Aizdomās par 21 000 latu izkrāpšanu pērn no Dailes teātra direktora amata tika atbrīvots Aivars Līnis. Viņam toreiz tika piemērots aizliegums pildīt amata pienākumus un tuvoties Dailes teātrim. Pagājušās nedēļas nogalē viņš netraucēti vēroja „Versaļas kods” pirmizrādi Dailes teātra lielajā zālē.

­­

Kultūras ministrija pērn rudenī atcēla Līni no Dailes teātra direktora amata, jo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzsāka kriminālprocesu, kura ietvaros Līnis tika atzīts par aizdomās turamo 21 000 latu izkrāpšanā no Eiropas Savienības līdzekļiem laikā, kad viņš bija Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā administratīvais asistents.

Dailes teātra kolektīvs gan iestājās par savu direktoru un nosūtīja KNAB vēstuli, izsakot vēlmi turpināt darbu Līņa vadībā, uzsverot, ka uzticas viņam. Tomēr tas nepalīdzēja Līnim atgriezties amatā. Lēmums atcelt Aivaru Līni no Dailes teātra valdes locekļa amata tika pieņemts, jo ierosinātā kriminālprocesa ietvaros Līnim tika piemērots drošības līdzeklis – noteiktas nodarbošanās aizliegums un aizliegums tuvoties Dailes teātrim, kas nebija savienojams ar teātra valdes locekļa amata pienākumu veikšanu. Vēlāk drošības līdzeklis tika mainīts, saglabājot aizliegumu pildīt konkrētus amata pienākumus, taču ieeja Dailes teātrī viņam vairs nav liegta. Līnis to izmantoja, lai netraucēti ierastos novērtēt bijušo teātra kolēģu veikumu – lietuviešu viesrežisora Rolanda Atkočūna iestudētās Mihaila Bulgakova traģikomēdijas „Versaļas kods” pirmizrādi Dailes teātrī.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, KNAB kopš 2008.gada septembra veic izmeklēšanu kriminālprocesā, kas uzsākts, balstoties uz Eiropas Krāpšanas apkarošanas biroja OLAF sniegto informāciju par bijušā Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā darbinieka realizētām, iespējams, krāpnieciskām darbībām – vairākas reizes tikuši veikti pārskaitījumus no ES līdzekļiem uz fiktīvu uzņēmumu kontiem par nenotikušu semināru organizēšanu, tā izkrāpjot aptuveni 21 000 latu.

Atstājot Dailes teātra vadītāja amatu, savā ienākumu deklarācijā Līnis norādījis, ka viņam ir parādsaistības 57 228 latu apjomā.

Kopš Dailes teātra direktors bija spiests pamest darbu teātrī, viņš pārtiek no bezdarbnieka pabalsta, kurš ik mēnesi sarūk, tādēļ Līnis devies jauna darba meklējumos. Nesen viņš pretendēja uz Siguldas kultūras nama vadītāja amatu, tomēr Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics nolēma, ka dome neskatīs jautājumu par Līņa iecelšanu amatā, kamēr nav skaidrības par pretendenta iespējamiem pārkāpumiem, strādājot publiskajā sektorā līdz šim.

Dailes teātra direktora pienākumus nu jau vairākus mēnešus izpilda iepriekš teātra tehniskā direktora amatā strādājošais Andris Vītols.

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders