Sabiedrība
2010. gada 14. aprīlis, 12:35

Trīs gadu laikā "airBaltic" attīstībā investēs ap 700 miljoniem latu

Jauns.lv

Trīs gadu laikā nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") attīstībā plānots investēt aptuveni vienu miljardu eiro (ap 700 miljoniem latu), šodien preses konferencē informēja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks.

Šādas investīcijas būs iespējamas, pateicoties valdības pieņemtajam lēmumam par "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu, sacīja Fliks.

Investīcijas pamatā ir paredzētas "airBaltic" lidmašīnu flotes atjaunošanai. "Jau dažu tuvāko nedēļu laikā Rīgā ieradīsies astoņas "Dash Q 400" lidmašīnas, kuras tiks iegādātas līzingā. Pateicoties palielinātajam pamatkapitālam, bankas šim darījumam piedāvā daudz izdevīgākus finansēšanas noteikumus," norādīja Fliks.

"Dash Q 400" lidmašīnas ir ar 76 pasažieru vietām, un tās tiks izmantotas maršrutos, kuros lidojuma ilgums nepārsniedz pusotru stundu, sacīja Fliks.

Fliks uzsvēra, ka galvenais ieguvums no pamatkapitāla palielināšanas ir finansēšanas izmaksu samazinājums. "Mums paveras daudz labākas iespējas strādāt ar kapitāla tirgiem," skaidroja Fliks.

Patlaban "airBaltic" flotē ir 31 lidmašīna, taču jaunākā no tām ir 19 gadus veca. "Šī gada laikā sāksim veco lidmašīnu nomaiņu ar jaunākām. Pirmais solis būs "Dash Q 400" lidmašīnas, kuras aizstās vairākas vecās lidmašīnas, bet rudenī operatīvajā līzingā tiks iegādātas trīs jau lietotas, bet vēl jaunas lidmašīnas. Gada beigās "airBaltic" flotē būs 34 lidmašīnas," skaidroja Fliks.

Fliks skaidroja, ka vēl nav pieņemts lēmums, vai jaunās lidmašīnas būs "Boeing", "Airbus" vai "Dash", taču līdz rudenim tas tiks izlemts.

Jau ziņots, ka valdība 13.aprīlī slēgtajā sēdē nolēma lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") pamatkapitālā ieguldīt 15,6 miljonus latu, vienlaikus vienojoties ar otru uzņēmuma akcionāru par grozījumiem akcionāru līgumā, lai tādējādi nodrošinātu lielāku ietekmi uzņēmumā.

Savukārt "airBaltic" privātais akcionārs SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" palielinās savu kapitāla daļu, iemaksājot "airBaltic" pamatkapitālā 14,4 miljonus latu, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Kā pēc valdības sēdes žurnālistiem skaidroja ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), valdība vienojusies ar otru aviokompānijas akcionāru par lielākas valsts kontroles nodrošināšanu uzņēmumā, tāpēc tuvākajā laikā tiks sagatavoti grozījumi uzņēmuma akcionāru līgumā.

Ministrs pagaidām nevarēja pateikt, par cik varētu pieaugt valsts pārstāvju skaits uzņēmuma vadībā. Tāpat ministrs informēja, ka panākta vienošanās, ka "airBaltic" pagājušā un šā gada peļņa būs jāatstāj uzņēmumā un to nedrīkstēs izmaksāt dividendēs.

Kā žurnālistiem stāstīja satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK), līdzekļi aviokompānijas pamatkapitālā tiks ieguldīti no "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" (LVRTC) līdzekļiem un lidsabiedrībai tie nepieciešami konkurētspējas nodrošināšanai tirgū, piemēram, jaunu lidmašīnu iegādei.

LETA