Sabiedrība
2010. gada 30. aprīlis, 17:22

"Mozaīka" pārmet Pujatam informācijas noklusēšanu par pedofila kalpošanu baznīcā

Jauns.lv

Latvijas Cilvēktiesību centrs un Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu (LGBT) un viņu draugu apvienība "Mozaīka" pārmet Romas katoļu baznīcas Latvijā kardinālam Jānim Pujatam informācijas noklusēšanu par pedofila kalpošanu baznīcā.

Kā aģentūrai LETA izteicās "Mozaīkas" pārstāve Linda Freimane, ja Pujats zināja, ka viņa baznīcā kalpoja pedofils, viņam bija pienākums šo informāciju nekavējoties nodot policijai, nevis par to tikai kādā, acīmredzot, netiešā tekstā brīdināt citu baznīcu vadītājus.

Latvijas Cilvēktiesību centrs un "Mozaīka" kategoriski noraida Pujata izteikumus saistībā ar atklāto pedofilijas lietu, kurā ir iejaukts arī viens bijušais katoļu baznīcas mācītājs.

"Pujats savos komentāros konsekventi jauc pedofiliju, kas ir smags noziegums pret bērnu, ar homoseksualitāti, kas ir viens no cilvēku seksuālās orientācijas veidiem un nav nedz krimināla, nedz nosodāma. Turklāt Pujats atļaujas izteikt pieņēmumus par mazgadīgo upuru seksuālo orientāciju, kurai nav nekāda sakara ar nodarīto kriminālnoziegumu. Pedofilijas upuri neatkarīgi no to dzimuma vai seksuālās orientācijas nekad nevar tikt vainoti par viņiem nodarīto ļaunumu," skaidro Freimane.

Viņa norāda, ka, apgalvojot, ka pastāv saikne starp homoseksualitāti un pedofiliju, kardināls seko dažu citu katoļu garīdznieku pēdās, kas ar šādiem izteikumiem ir centušies mazināt smagos noziegumus, kādus atsevišķi katoļu mācītāji, "kā atklājies arvien vairākās Eiropas valstīs, diemžēl jau gadu desmitiem ir veikuši pret mazgadīgām meitenēm un mazgadīgiem zēniem, kamēr augsti stāvoši garīdznieki un baznīcas vadības pārstāvji ir atbildīgi par to, ka viņi šos gadījumus ir nepietiekami izmeklējuši vai pat aktīvi noklusējuši".

"Līdzīgi kā tas ir noticis jau daudzās citās valstīs, mēs sagaidām, lai arī Latvijā katoļu baznīca nopietni izmeklē šo gadījumu un iestājas par to cilvēku sodīšanu, kas ir veikuši smagus noziedzīgus nodarījumus pret bērniem, kā arī izstrādā iekšējās kontroles normas, kas maksimāli nodrošinātu šādu gadījumu neatkārtošanos," uzsver abu organizāciju pārstāves.

Arī pāvests Benedikts XVI pirms pāris nedēļām, tiekoties ar pedofilijas upuriem Maltā, solīja, ka katoļu baznīca darīšot visu, lai izmeklētu daudzās apsūdzības pret garīdzniekiem un sauktu pie atbildības vainīgos, kā arī izstrādāt efektīvus iekšējos mehānismus, lai nodrošinātu bērnu aizsardzību. Pāvests arī aicināja katoļu baznīcas vadītājus visur pasaulē sadarboties ar policiju, lai tiktu sodīti mācītāji, kas veic noziegumus pret bērniem.

Kā ziņots, Valsts policija (VP) ir noskaidrojusi un aizdomās par pedofiliju aizturējusi trīs vīriešus - mācītāju, bērnu slimnīcas apsargu un bijušo cietumnieku. Viņi par saviem upuriem izvēlējušies nepilngadīgus zēnus, starp kuriem bijuši arī bērni ar garīgās attīstības traucējumiem.

Kā aģentūrai LETA stāstīja Liepājas un Kurzemes diecēzes katoļu bīskaps Vilhelms Lapelis, aizdomās par pedofiliju apcietinātais luterāņu Daugavpils diecēzes vikārs Agris Pāvils Lēvalds no katoļu garīdznieka amata atstādināts 2004.gadā par "baušļu neievērošanu un morālas dabas pārkāpumiem", bet aizdomu par kādiem krimināliem noziegumiem pret bērniem baznīcai nav bijis.

Bīskaps uzsvēra, ka tajā laikā nebija aizdomu, ka mācītājs būtu pedofils vai veiktu kādus noziedzīgus darījumus. "Dažādi pārkāpumi, kas neatbilst garīdznieka kārtai, Lēvaldam krājās jau ilgāku laiku. Es gāju pie viņa ar piedāvājumu atstāt garīdznieka kārtu, ko priesteris arī pieņēma bez ierunām. Viņš tika atstādināts no garīdznieka amata, taču netika izslēgts no Romas katoļu baznīcas," stāstīja Lapelis.

LETA