Pilnu braukšanas biļetes cenu maksā tikai 28% pasažieru
Sabiedrība
2010. gada 2. maijs, 17:00

Pilnu braukšanas biļetes cenu maksā tikai 28% pasažieru

Jauns.lv

Pilnu braukšanas biļetes cenu Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) autobusos, trolejbusos un tramvajos maksā tikai 28% pasažieru.

Tā intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" pastāstīja RS valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens.

Viņš klāstīja, ka pasažieru sadaļa, kas par biļeti maksā pilno cenu, no RS kopējā pasažieru apmēra veido tikai 28%. Savukārt skolēni un skolotāji par vienu braucienu maksā 23,5 santīmus, studenti - 28,4 santīmus, bet pensionāriem un invalīdiem par braukšanu jāmaksā vēl mazāk. Summējot visas atlaides, vidējā maksa par vienu braucienu sabiedriskajā transportā patlaban ir 31 santīms.

Bemhens piebilda, ka patiesībā arī 28% nemaksā pilnu maksu, jo viena brauciena pašizmaksa ir augstāka nekā braukšanas biļetes cena - 72 santīmi.

RS vadītājs sacīja, ka mikroautobusos braukšanas biļete maksā 40-50 santīmu, jo šādos transportlīdzekļos neviens pasažieris netiek vests par 23 santīmiem - pilnīgi visi maksā šos 40 vai 50 santīmus.

Viņš teica, ka RS nevar ierosināt samazināt to pasažieru daļu, kurai ir piešķirtas dažādas braukšanas atlaides, jo lēmumu par to pieņem Rīgas dome. "Vasarā valsts pateica, ka vairs nefinansēs ne skolēnu, ne studentu pārvadāšanu. Savukārt Rīgas dome nolēma, ka turpinās piemērot tādas pašas atlaides, kādas bija līdz tam, kompensējot pārvadāšanas radītos zaudējumus valsts vietā. Tāpēc reālais risinājums bija tāds, ka RS samazināja darbības apmērus, algas un citus izdevumus, bet Rīgas dome noturēja šiem mērķiem nepieciešamo finansējumu 45 miljonu latu robežās," viņš paskaidroja.

Bemhens norādīja, ka RS nesaņēma papildu dotācijas, gluži pretēji - kādreiz RS šiem mērķiem saņēma 52 miljonus latu, bet šogad - 45 miljonus latu.

No šā gada 1.janvāra braukšanas maksa Rīgas sabiedriskajā transportā ir 50 santīmu, savukārt biļetes pie transportlīdzekļu vadītājiem maksā 70 santīmu.

"Rīgas satiksme" nodrošina Rīgā pasažieru pārvadājumus ar autobusiem, tramvajiem un trolejbusiem. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.

BNS/Foto:LETA