Sabiedrība
2010. gada 6. maijs, 22:07

Kalniete vadīs Eiropas vēstures izlīguma grupu Eiropas Parlamentā

Jauns.lv

Šodien 39 Eiropas Parlamenta (EP) deputāti izveidoja Eiropas vēstures izlīguma grupu, kuru vadīs no Latvijas ievēlētā eiroparlamentāriete Sandra Kalniete (PS).

Neformālās deputātu grupas mērķis ir dažādo vēstures interpretāciju konsolidācija vienotā Eiropas vēsturē, aģentūru LETA informēja Eiropas Tautas partijas grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis.

Paredzams, ka Eiropas vēstures izlīguma grupa rīkos tikšanās gan ar vēsturniekiem, ekspertiem un sabiedriskām organizācijām, veicinās debates EP un citās Eiropas Savienības institūcijās, rosinās jaunu dokumentu pieņemšanu, kas iekļaus Eiropas sabiedriski politiskajā dienaskārtībā līdz šim neuzrunātus Eiropas vēstures aspektus.

Kalniete uzskata, ka pēdējo gadu laikā līdz ar jauno dalībvalstu iekļaušanos Eiropas Savienībā notiek komunismu pārdzīvojušo tautu pieredzes iekļaušana kopīgajā Eiropas vēstures stāstā. Tas nav vienkāršs un bieži pretrunīgs process, jo Dzelzs priekškara īstā vēsture vēl arvien nav uzrakstīta, saka deputāte.

Viņa uzsver, ka jautājumi par totalitārā komunisma noziegumiem ir ļoti jūtīgi un sarežģīti, bieži vien arī politizēti, tāpēc Eiropas politiķu uzdevums būtu veicināt vēstures objektīvu atspoguļojumu - akadēmiskajā vidē, izglītībā, sabiedrībā kopumā.

Vēstures grupā darbosies bijušais EP prezidents Hanss Gerts Poterings, Lietuvas atmodas un neatkarības laika līderis Vītauts Landsberģis, kā arī deputāti no Igaunijas, Ungārijas, Francijas Vācijas, Zviedrijas, Polijas, Somijas, Lielbritānijas, Rumānijas un Bulgārijas. No Latvijas ievēlētajiem pārstāvjiem EP šajā grupā darbosies arī Inese Vaidere (PS) un Krišjānis Kariņš (JL).

LETA