Sabiedrība
2010. gada 21. maijs, 18:24

Tautas partija pārmet "Delnai" un Lolitai Čigānei politisko angažētību

Jauns.lv

Sabiedrības par atklātību "Delna" un tās bijušās vadītājas Lolitas Čigānes pēdējā laika aktivitātes saistībā ar deputātes Vinetas Muižnieces (Tautas partija, TP) apstiprināšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā liecina par savstarpēji saskaņotu darbību un rada aizdomas par organizācijas īstenotām konkrēta politiskā spēka interesēm.

Par politiskā spēka bažām un aicinājumu "Delnai" ievērot politisko neitralitāti aģentūru BNS informēja TP frakcijas konsultante Sarmīte Kolāte.

TP norāda, ka pēdējie izteikumi un rīcība liekot šaubīties, vai Čigāne, kas pēc paziņojuma par gatavību kandidēt 10.Saeimas vēlēšanās, ir atkāpusies no "Delnas" padomes priekšsēdētājas amata, tik tiešām ir spējusi norobežoties no organizācijas aktivitātēm.

"Mēs aicinām "Delnu" pierādīt, ka organizācijas aktivitātes saistībā ir Saeimas balsojumu par Satversmes tiesas tiesnesi nav kādas citas politiskas organizācijas angažētas, jo rodas iespaids, ka "Delna" publiskajā telpā pārstāv konkrēta politiskā spēka intereses," teikts partijas paziņojumā, vienlaikus mudinot arī sabiedrību "rūpīgi un kritiski" vērtēt visus šīs organizācijas paziņojumus.

TP pārstāvji ir pārliecināti, ka "Delnas" aktivitātes liek domāt par dubultu standartu piemērošanu, "vērtējot cilvēkus pēc principa - mūsējais vai nē".

Partija publiski izskanējušajām bažām par Muižnieces spēju jaunajā amatā norobežoties no sava politiskā spēka interesēm atbild ar pretjautājumu par "Delnas" spēju norobežoties no tās bijušās vadītājas un tagad politiķes Lolitas Čigānes.

TP norāda, ka "ir pamats bažām, vai Čigānes kundze pēc formālas aiziešanas no "Delnas" neizmantos organizāciju sava politiskā kapitāla vairošanai".

Partija arī atgādina, ka Muižniece jau ceturtdien atkāpusies no TP frakcijas priekšsēdētājas amata. Tuvākajā laikā viņa plāno atkāpties arī no Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājas amata, nolikt Saeimas deputāta mandātu, kā arī līdz jaunā amata pilnvaru apstiprināšanai arī izstāties no savas ilggadēji pārstāvētās partijas.

TP arī noraida "Delnas" un Čigānes pārmetumus par kandidātes kompetenci ST tiesneša amatam, atsaucoties gan uz viņas izglītību, gan pieredzi, gan arī līdzšinējām darba vietām.

Partija vēl atgādina, ka arī "Delnas" padomes loceklis Aivars Endziņš tika ievēlēts par ST tiesnesi, esot Juridiskās komisijas priekšsēdētājs un partijas "Latvijas ceļš" biedrs, turklāt Endziņa kunga vadībā Saeimas komisijā tika izstrādāts likums par Satversmes tiesu.

Arī Romāns Apsītis un Ilma Čepāne tika ievēlēti par ST tiesnešiem, tolaik esot politiskas personas, norāda TP.

Turklāt TP atgādina - ST tiesnešus izvirza Augstākā tiesa, valdība un Saeima, tāpēc, viņuprāt, pārmetumi, ka parlaments varētu politizēt ST, ir nevietā.

"Parlamentam bija tiesības izvēlēties pretendentu no sava vidus. Tas nodrošina, ka Satversmes tiesā ir cilvēki gan ar akadēmiska, gan likumdevēja darba pieredzi," teikts paziņojumā.

Taču TP bažas rada fakts, ka bijusī "Delnas" vadītāja Čigāne pat pēc tam, kad paziņojusi par savu lēmumu kandidēt vēlēšanās un kļūt par politiķi, ar valdību un Saeimu saistītos procesus joprojām turpina komentēt tā, "it kā būtu neatkarīga eksperte un politisko procesu vērtētāja".

TP, mudinot politiķus un viņu atbalstītājus ievērot atklātības un godīguma principus, prasa "Delnai" arī "skaidri pateikt, vai, organizācija pirms vēlēšanām plāno atbalstīt kādu politisko spēku".

"Pretējā gadījumā Lolitas Čigānes darbības diskreditē "Delnas" kā sabiedriskas un neitrālas organizācijas tēlu," atzīst partija.

BNS