Šķēle: TP pieļāvusi rupjas politiskas kļūdas, tomēr "asiņainu sodu" nebūs
Politika
2010. gada 22. maijs, 12:00

Šķēle: TP pieļāvusi rupjas politiskas kļūdas, tomēr "asiņainu sodu" nebūs

Jauns.lv

Tautas partijas līderis Andris Šķēle kongresā uzrunu sāka ar TP kļūdu atzīšanu, tomēr asāko kritiku veltīja partijām, ar kurām TP konkurē.

Šķēle stāstīja, ka TP valdei, veicot biedru pārreģistrāciju, nācies pieņemt lēmumus par vairāku cilvēku izslēgšanu no TP rindām - izslēgti gan bijušie ministri un pilsētu mēri, gan citas augstas amatpersonas, tomēr nevienu uzvārdu viņš nenosauca. Šķēle atzina, ka ir personas, kuras TP rindās ir pieļāvušas rupjas politiskas un profesionālas kļūdas.

Politiķis apgalvoja, ka atrašanās TP "nav un nebūs savienojuma" ar politisku konjunktūrismu, tiecoties pēc augstiem amatiem, vai ar TP vārda iesaistīšanu saimnieciski negodīgā rīcībā pret valsti.

Vienlaikus Šķēle norādīja, ka kongresā vajadzētu atturēties no publiskas "veļas mazgāšanas" un "asiņainiem politiskiem sodiem", lai cik tie pievilcīgi būtu no polittehnoloģiskā viedokļa.

Politiķis uzturot spēkā principu par TP kā komandu, kas spēj objektīvi izvērtēt kļūdas un operatīvi nomainīt spēlētājus, spējot saviem veterāniem pateikt - tagad pienācis laiks ar godu pensionēties. Taču īsta komanda nekad neļaušot savus cīņu biedrus nomētāt ar akmeņiem un nekad nepriecāšoties, redzot tos pazemotus, un neviens no komandas nekad nesperšot guļošam - ne savējam, ne svešam.

Runājot par TP aiziešanu no Valda Dombrovska (JL) vadītās valdības, Šķēle apgalvoja, ka TP nekad neesot atteikusies no atbildības, bet šajā gadījumā tā esot atteikusies no "līdzatbildības par Dombrovska mazspēju veikt ko nozīmīgu valsts labā un "Jaunā laika" valdības tukšā patosa".

Gatavojoties 10.Saeimas vēlēšanām, Šķēle pēla politiskos konkurentus. TP līderis prognozēja, ka lielā cīņa vēlēšanās būs ne vairāk kā starp četriem politiskajiem spēkiem.

Apvienība "Saskaņa", pēc viņa teiktā, šobrīd aktīvi meklējot nākamos politiķus ar latviešu uzvārdiem, pretendējot kļūt par latviešiem pieņemamu varas partiju. "Bet jārēķinās, ka viņi nekad nebūs gatavi pievilt savu elektorātu, kas pieprasa pārskatīt līdzšinējo valodas un pilsonības politiku," izteicās Šķēle.

Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) Šķēle novērtēja par "tipisku otrās izvēles varas partiju", kuru rokrakstam esot raksturīgs polisks gludenums, pielāgošanās un degunu turēšana "pa vējam". Svarīgākā ZZS iezīme, Šķēles vērtējumā, esot nepazaudēt to elektorāta daļu, kas vēlas saglabāt situācijas nemainīgumu. Politiķis izteicās, ka ZZS vēl arvien saglabā savu spēcīgāko kārti - Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kas ļauj jebkuru ZZS neveiksmi pārtrumpot ar viņa autoritāti.

"Tomēr saprātīgam cilvēkam būs jāvērtē arī nežēlīgā statistika ZZS pārraudzībā esošajās jomās - lauku apvidos cilvēku un kapitāla resurss tiek traģiski noplicināts, izglītības sistēma ir galvenā kalve bezdarbniekiem ar n-tajiem diplomiem, profesionāli tehniskā izglītība ir sagrauta un nācija jau pusotru gadu izmirst ar ātrumu 31 cilvēks dienā," izteicās Šķēle.

Savukārt apvienību "Vienotība" Šķēle nodēvēja par "neloģisku veidojumu ar tipiskām priekšvēlēšanu interesēm". "Vienotībā" esot satikušies ļaudis, kuri partijas mainījuši ne vienu reizi vien un bez liekas kautrības. "Ļaudis, kas politikā nākot, devuši zvērestu dievam baznīcā un tad dievam atprasījuši to atpakaļ," par konkurentiem ironizēja politiķis.

Pēc Šķēles domām, "Vienotības" galvenā problēma esot vara. "Varas dēļ šie cilvēki ir vienojušies un varas dēļ sajuks," domā Šķēle. Vara "Vienotības" rokās, pēc Šķēles domām, nenesot labumu sabiedrībai, "tā viņiem nekad nav bijis darbarīks, vien truls ierocis cīņai pret pašradītiem ienaidniekiem".

"Šis pārskats mums parāda, ka saprātīgam latviešu cilvēkam minēto apsvērumu dēļ varētu būt problemātiski balsot gan par "Saskaņu", gan ZZS vai "Vienotību"," konkurentus kritizēja TP līderis, "atlikušo iespēju nav visai daudz."

Kā uzsvēra Šķēle, TP kongresā būs jālemj par startu kopīgā vēlēšanu apvienībā ar partiju LPP/LC, reģionālajām partijām un kustību "Par labu Latviju". Startējot atsevišķi, TP un LPP/LC, kuras abas esot pragmatiskas, pēc Šķēles teiktā, riskē atņemt viena otrai balsij, iespējams, būtiski nepalielinot kopējo atbalstītāju skaitu. Taču deputāti un ministri ar pieredzi, ar ekonomisko problēmu izpratni, ar spēju rīkoties ātri un konsekventi Latvijai nākamajos četros gados būšot ļoti nepieciešami. Tieši šādu deputātu īpatsvars nākamajā Saeimā noteikšot, cik sakarīgus lēmumus tā spēšot pieņemt, teica Šķēli.

Pēc Šķēles vārdiem, pašreizējā ekonomiskā situācija nosakot nepieciešamību politiķiem īpaši rūpīgi ieklausīties uzņēmēju viedoklī.

Šķēle solīja, ka potenciālās vēlēšanu apvienības politiskā pārstāvniecība būšot pati lielākā valstī. "Kopā ar reģionālajām partijām mums būs lielākais deputātu un pilsētu mēru skaits. Mums būs vislielākais reģionālās politikas akcents, jo mūsu apvienības līdztiesīgi biedri būs reģionālās partijas." Tas garantēšot vislielāko izpratni par cilvēkiem katrā Latvijas novadā un komplektā ar zināšanām un vēlmi veidot labāku Latviju atšķiršot apvienību no citiem politiskajiem spēkiem.

Par vienu no galvenajiem jaunās apvienības uzdevumiem Šķēle nosauca vajadzību reformēt valsts pārvaldi, lai "tā patiesi kalpotu cilvēkam". "Mēs sakām - mazāk valdības, vairāk pašvaldības. Tas nozīmē, ka izveidosim tādu valsts pārvaldi, kas ļaus jebkuru valsts pakalpojumu saņemt vai pienākumu pret valsti nokārtot savā pašvaldībā," solīja Šķēle.

"Valsts budžets un nodokļu proporcija ir pārdalāmi par labu pašvaldībām. Katastrofiski augstais darba meklētāju skaits, milzīgais valdības parādjūgs, augstais ēnu ekonomikas līmenis prasa skaidras atbildes uzņēmējiem. Bizness pieprasa precīzu ilgtermiņa vienošanos par spēles noteikumiem. Tautas partijas apņemšanās, un tas ir viens no pamata nosacījumiem, ar kuriem esam gatavi pievienoties vēlēšanu apvienībai, ir un paliek izveidot Latviju par pievilcīgāko ES valsti nodokļu ziņā. Bet vienlaikus arī valsti, kurā nodokļus maksā visi, kam tam noteikts," turpināja Šķēle.

Šķēle solīja, ka TP aizstāvēs pieeju - kopējais nodokļu slogs nedrīkst būt lielāks par 32% no kopprodukta, turklāt lielāku nodokļu slogu esot nepieciešams vērst uz gala patēriņu, nevis uz pamatražošanu. "Nodokļu maksātājiem - ikvienam no mums, sākot no lieluzņēmēja līdz sirmai kundzei, kura veikalā pērk tik dienas iztiku, jāgūst pārliecību, ka nodokļu režīms valstī ir stabils un, ka katrs jauns gads vai pat pusgads nenesīs kārtējo pieaugumu PVN vai jebkura cita nodokļa likmei."

"Tautas partija iestāsies par neapliekamā minimuma noteikšanu vienādu ar minimālo algu. Tātad, ja ienākumi ir mazāki par minimālo algu, iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā. Mēs piešķirsim citu būtību terminam - minimālā alga. Tas būs beznodokļa ienākums. Tātad esam par šī brīža Latvijas situācijai atbilstošu progresivitāti. Šodien tas nozīmētu, ja kāda ienākumi ir zem 180 latiem mēnesī, tad nodoklis nav jāmaksā," solīja Šķēle.

"Nodrošināt skaidru nacionālu stāju. Sniegt nepārprotamu atbalstu tradicionālās ģimenes modelim. Atjaunot Latvijas finansiālo patstāvību. Nepalielināt nodokļu slogu Latvijā. Atbalstīt uzņēmējus jaunu darba vietu radīšanā. Apturēt Latvijas lauku noplicināšanu cilvēkresursu un kapitāla aizplūšanas dēļ. Nepieļaut sociālo pabalstu un pensiju atņemšanu. Saglabāt pieejamu veselības aprūpi. Nodrošināt bezmaksas vidējo izglītību," galvenās pozīcijas vēlēšanās uzsvēra TP līderis.

"Labākie pasaules ekonomisti bieži atzinuši, ka ekonomikas pamatlikumi ir vien tie paši dzīves pamata likumi. Neaizmirsīsim to. Gan mēs, šai zālē esošie, tā arī pārējie Latvijas cilvēki vēlas darbu, drošību - fizisku un sociālu, iespēju izglītoties, dzīvot neatkarīgā, nacionālā valstī, baudīt sociālu mieru, piedzīvot patiesu izaugsmi - personisku un valstisku. Mums katram ir jāizdara daudz, daudz vairāk kā valsts no mums prasa. Būs jāpaveic daudz labu darbu. Tam vajadzēs daudz spēka, enerģijas un gribas. Tam būs vajadzīgs labu cilvēku atbalsts," runu noslēdza Šķēle.


LETA/Foto: LETA