Sabiedrība
2010. gada 9. jūnijs, 17:32

Dāvinot makšķeres, aicina jauniešus pašus meklēt "zivis" darba tirgū

Jauns.lv

Šodien Rīgas pilī, iesaistītajām pusēm parakstot iniciatīvas vēstuli "Pieredze nākotnei", klātesošajiem brīvprātīgā darba kandidātiem tika dāvinātas makšķeres, aicinot viņus pašus meklēt "zivis" darba tirgū.

Vienošanos par iniciatīvu parakstīja Valsts prezidents Valdis Zatlers, premjers Valdis Dombrovskis (JL), Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētāja vietnieks Andris Rāviņš, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle un jauniešu portāla "Prakse.lv" vadītājs Jānis Logins.

Iniciatīvas mērķis ir radīt iespējas jauniešiem iegūt brīvprātīgā darba iespējas pirmās darba pieredzes iegūšanai gan uzņēmumos, gan valsts un pašvaldību iestādēs.

Zatlers savu makšķeri pasniedza Iritai Cirītei, kura jau sākusi praksi Valsts prezidenta kancelejas Preses centrā. Valsts pirmā persona vēlēja viņai saprast, kādu ēsmu uzlikt makšķerei un kā pareizi noguldīt pludiņu.

Zatlers norādīja, ka šī iniciatīva dos iespēju gan darba devējiem atrast nākamos darbiniekus, gan jauniešiem iegūt pieredzi un vēlāk veiksmīgāk konkurēt darba tirgū. "Es gribu vēlēt visiem veiksmi, jo, kad jākonkurē 15-16% bezdarba apstākļos, šī ir lieliska iespēja sevi pierādīt," sacīja Zatlers.

Arī Ministru prezidents uzsvēra, ka bezdarba apstākļos viena no riskam pakļautajām grupām sava pieredzes trūkuma dēļ ir tieši jaunieši. "Gūstot praktisku darba pieredzi, ir vieglāk konkurēt darba tirgū," pārliecināts premjers.

Arī paši jaunieši norādīja, ka iniciatīva dos iespēju gan darba devējiem, gan viņiem pašiem.

"Spējīgam jaunietim strādāt par velti nav problēma, jo tas ir pārejoši," norādīja viens no projekta atbalstītājiem Andris Čeksters.

Iniciatīvas mērķis ir sniegt iespēju jauniešiem līdz 25 gadu vecumam apgūt un nostiprināt prasmes un iemaņas, kas nākotnē var palīdzēt atrast īsto vietu darba tirgū un kopīgā darbā iepazīt jaunus cilvēkus, kas varēs sniegt atsauksmes nākamajiem darba devējiem.

Jaunieši tiek aicināti ne tikai izvērtēt interneta portālā "prakse.lv" piedāvātās brīvprātīgā darba vai prakses iespējas, bet arī pašiem aktīvi meklēt iestādi, organizāciju vai uzņēmumu, kurā tie vēlētos iegūtu darba pieredzi.

Ideja par jauniešu brīvprātīgā darba programmu radusies, meklējot risinājumu esošai situācijai, kad tūkstošiem jauniešu augsta bezdarba apstākļos ir grūtības iegūt pirmo darba vietu vai turpināt tikko sākto karjeru. Tas negatīvi ietekmē gan jauniešu pašvērtējumu un talantu attīstību, gan spēju pilnvērtīgi atgriezties darba tirgū, gan palielina jauno un mobilo cilvēku ekonomisko migrāciju.

Iniciatīvas partneri ir Valsts prezidenta kanceleja, Ministru kabinets, Valsts kanceleja, Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Darba devēju konfederācija un portāls "prakse.lv", apliecinot gatavību gan pašiem atvēlēt savus resursus iespēju došanai jauniešiem, kuri vēlas iegūt pirmo darba pieredzi, gan arī veicināt brīvprātīgo darba vietu radīšanu attiecīgi valsts iestādēs, Latvijas pašvaldībās un uzņēmumos.

Programmā valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī uzņēmumiem tiks piedāvāts arī brīvprātīgo darba līguma paraugs, kādu rekomendēts noslēgt, lai brīvprātīgo darbu veicošiem jauniešiem sniegtu iespēju padziļināti apgūt konkrētā darba iemaņas un gūt pieredzi.

LETA