Sabiedrība
2010. gada 15. jūnijs, 14:41

Kairišs lūgs prokuratūru pārbaudīt pašvaldības policijas rīcību

Jauns.lv

Režisors Viesturs Kairišs nolēmis vērsties prokuratūrā, lai tā veiktu pārbaudi par Rīgas pašvaldības policijas rīcību, aizturot viņu un dziedātāju Asmiku Grigorjanu naktī uz pirmdienu Vecrīgā.

Aģentūrai LETA Kairišs teica, ka viņam nav pieņemams ne veids, kādā notika aizturēšana, ne pazemojumi, kurus viņam un Grigorjanai nācās piedzīvot policijas iecirknī, ne tas, kā policija pēc tam atspoguļoja notikušo.

"Es kā profesionāls režisors redzēju, ka policija ar Gebelsa metodēm manipulē ar informāciju, uzfilmētajā materiālā, protams, nav redzams, kā policists, aizgriezies no kameras, saka rupjības, lai izprovocētu mani uz pretošanos. To visu darīja viens cilvēks, izskatījās, ka pārējiem ir neērti," pastāstīja Kairišs.

Režisors arī uzskata, ka policijas uzfilmētais materiāls ir samontēts. "Vai tad tur var redzēt, kā Asmiku Grigorjanu pagrūda un izvazāja ar seju pret bruģi? Jūs ne tā vien bļautu pēc tam! Ar gestapo metodēm cilvēku noved līdz pēdējam un uzfilmē rezultātu." Kairišs arī uzskata, ka vajadzētu pārbaudīt, vai policijai vispār ir tiesības dienesta materiālus ievietot "YouTube".

Kairišs arī būtu gatavs veidot filmu, lai parādītu, ka Latvijas policija strādā ar metodēm, kas ir vēl rafinētākas un nežēlīgākas nekā, piemēram, Baltkrievijā vai Kambodžā.

Režisors pastāstīja, ka operdziedātāja Asmika Grigorjana jau ir devusies uz mājām Lietuvā. Policistu savainotā roka viņai joprojām sāpot, tāpēc māksliniece došoties uz poliklīniku, lai veiktu rentgena uzņēmumu.

Jau ziņots, ka pašvaldības policija 14.jūnija agrā rītā Vecrīgā, Kalēju ielā, par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā un huligāniskām darbībām aizturēja režisoru Viesturu Kairišu un operas solisti, Lietuvas pilsoni Asmiku Grigorjanu.

Kairišs saukts pie atbildības par atrašanos sabiedriskā vietā reibuma stāvoklī, bet Grigorjanai noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli par sīko huligānismu un nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām.

Alkohola tests Grigorjanas izelpā uzrādīja 1,96 promiles alkohola, savukārt Kairišs no alkohola testa veikšanas uz vietas atteicās, tādēļ reibuma pakāpes noteikšanai nogādāts medicīnas iestādē. Kairišam konstatētas 1,26 promiles alkohola. Viņa lietu paredzēts izskatīt RPP 28.jūnijā, taču par piemērojamo sodu Grigorjanai būs jālemj tiesai.

LETA