Strīķe: "Latvenergo" lietā veiktas 30 kratīšanas; izņemti 250 000 eiro
Sabiedrība
2010. gada 18. jūnijs, 08:36

Strīķe: "Latvenergo" lietā veiktas 30 kratīšanas; izņemti 250 000 eiro

Jauns.lv

"Latvenergo" lietā aizdomās turamie darbojušies pietiekami radoši, atzīst Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja vietniece Juta Strīķe.

Kopš 14.jūnija, kad tika ierosināts kriminālprocess par iespējamo kukuļņemšanu un nelegālas naudas legalizēšanu AS "Latvenergo" Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veicis 30 kratīšanas, kuru laikā izņemti 250 000 eiro (175 700 latu), - intervijā Latvijas Radio sacīja KNAB biroja vadītāja vietniece Juta Strīķe.

Šajā lietā ir vairākas epizodes, kopš 14 jūnija kopumā veiktas vairāk nekā 50 procesuālās darbības. Pašlaik ir aizdomas par 1,13 miljoni eiro (791 000 latu) atmazgāšanu, taču tā ir tikai sākotnējā summa. "Pēc laika tā var mainīties, - prognozējam, ka tā palielināsies," piebilda Strīķe.

Pašlaik šajā lietā aizturētas astoņas personas - pieci uzņēmumu "Latvenergo" un AS "Sadales tīkls" darbinieki un trīs privātpersonas. Kā sacīja Strīķe, iespējams, lietā varētu aizturēt vēl kādu personu, taču izmeklēšanas interesēs sīkākus komentārus nesniedza.

Šīs personas tiek turētas aizdomās par dienesta stāvokļa izmantošanu un prettiesiskām darbībām mantkārīgos nolūkos laikā no 2006. līdz 2010.gadam, kad pieņemti vairāki nelikumīgi lēmumi saistībā ar rekonstrukcijas darbiem, valsts pasūtījumiem, nelikumīgi iegūtas naudas legalizēšanu. Naudas "atmazgāšanai" izmantoti darījumi ar nekustamo īpašumu, gan ārvalstīs reģistrēti uzņēmumi un citi paņēmieni.

Strīķe nenoliedza, ka darījumi saistīti ar "Latvenergo" TEC-1, TEC-2, Pļaviņu HES projektiem. "Pašlaik atturētos minēt konkrētus objektus, taču jūsu [Latvijas Radio] minēto objektu rekonstrukcija ir veikta šajā laika posmā," sacīja Strīķe un piebilda, ka tiek turētas aizdomās gan gan amatpersonas, gan privātpersonas, gan uzņēmumu amatpersonas, kas iespējams palīdzējušas legalizēt nelikumīgi iegūto naudu.

Strīķe noliedza publiskajā telpā izskanējušo informāciju, ka "Latvenergo" amatpersonu aizturēšana veikta, balstoties tikai uz vienas personas liecībām. "Strādājam ilgu laika posmu. Arī tad kad presē neizskan nekādas ziņas, tas nenozīmē, ka mēs nestrādājam. Mums ir slepenās stadijas daudzām izmeklēšanām, mums ir fakti, kas nebalstās tikai uz viena cilvēka liecībām. Mums ir daudzveidīgi pierādījumi, tas nav tikai viena cilvēka liecības, kā tas izskanējis presē," skaidroja Strīķe.

KNAB vadītāja vietniece apstiprināja, ka šī ir viena no apjomīgākajām lietām KNAB vēsturē. "To varēs pateikt tad, kad lietu nodosim prokuratūrai. Mums ir pietiekami daudz pierādījumu lietām, kuras esam veikuši," sacīja Strīķe.

Izmeklēšanas interesēs viņa neizpauda, vai kāda no aizturētajām personām ir sākusi sadarboties ar izmeklēšanu.

Strīķe norādīja, ka KNAB darbā nav būtiski, cik augsta ranga amatpersonai tiek uzlikti rokudzelži, viss atkarīgs vienīgi no tā, cik ir pierādījumu pret šo personu. "Likums mums uzliek pienākumu rīkoties vienlīdzīgi pret visiem cilvēkiem, nevērtējot pēc publiski izskanējušiem kritērijiem vai personas atpazīstamības sabiedrībā," sacīja KNAB vadītāja vietniece.

Viņa nepiekrīt, ka aizturēšanas "Latvenergo" lietā būtu kaut kādā veidā saistāmas ar nesaskaņām KNAB iekšienē. "Lēmumu pieņem izmeklētājs, viņu uzrauga prokurors, lēmumus pieņem tiesa. Te runāt par Strīķi un [KNAB vadītāju Normundu] Vilnīti būtu nevietā," sacīja Strīķe.

Strīķe nepiekrīt arī viedoklim par šādu darbību saistību ar politiskajiem notikumiem valstī. "Nevis mēs, bet politiskas personas izvēlas laiku un vietu, kad ņemt un dot kukuļus. Mūsu darbs ir pārtraukt šīs darbības, - laiku nosaka amatpersonas, kas veic šos noziegumus," sacīja Strīķe.

KNAB vadītāja vietniece sacīja, ka biroja vadītājs viņas darbību nekavē. "Man nav pamata teikt, ka viņš liktu kādus šķēršļus. Jā, viņš atbalsta," sacīja Strīķe.

Viņa atzina, ka lietas izmeklēšanai KNAB būs jālūdz ārvalstu dienestu palīdzība.

LETA/Foto:LETA