2010. gada 11. jūlijs, 12:21

Venecuēlas nafta aiziet garām Latvijas ostām

Jauns.lv

Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīca jūlijā plāno saņemt Venecuēlas naftu, kura uz Baltkrieviju tiks transportēta no Igaunijas un Lietuvas ostām, ziņo Baltkrievijas laikraksts "Telegraf".

Plānots, ka viens 80 000 tonnu tankkuģis ar Baltkrievijai paredzēto naftu piestās Igaunijas ostā, bet otrs - Klaipēdas ostā, no kurienes nafta tiks transportēta uz Baltkrieviju.

Laikrakstam šo informāciju šonedēļ snieguši avoti Baltkrievijas valdībā.

"Šis maršruts ir visizdevīgākais, lai piegādātu Venecuēlas naftu Baltkrievijas kompānijai "Naftan"," skaidrojis avots.

Tiek plānos, ka Venecuēlas nafta tiks transportēta arī jau pa izstrādāto maršrutu caur Odesas ostu, tomēr no Odesas ostas nogādāt naftu Baltkrievijā esot visai dārgi, turklāt Ukraina gatavojoties paaugstināt tranzīta tarifu. Šī iemesla dēļ Baltkrievijas varas iestādes meklējušas citus ceļus, kā nogādāt Venecuēlas naftu Baltkrievijā. Izskatītas arī Latvijas ostas iespējas.

Maijā Baltkrievijas premjerministrs Sergejs Sidorskis paziņoja, ka jau pavisam drīz Venecuēlas naftas piegāžu apjomi uz Baltkrieviju tiks palielināti divas reizes. "Naftan" tehniskās iespējas ļaujot efektīvi pārstrādāt Venecuēlas naftu.

Iepriekš intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" Ventspils mērs Aivars Lembergs skaidroja, ka Latvijas naftas tranzītu varētu sekmēt Baltkrievija. Baltkrievi pārstrādājot naftu, taču visus pārstrādātos naftas produktus baltkrievi iekšzemes tirgū neiztērē. "Šīs jaudas paņemt - tas ir mūsu darbs. Lietuviešiem jaudas ir vājas, un tātad šī ir mūsu perspektīva," uzsver Lembergs.

Vienlaikus esot virkne interesantu risinājumu - naftu Baltkrievijas vajadzībām "varētu transportēt pa jūras ceļiem, tad aizpumpēt uz rūpnīcām, un atpakaļ pumpēt naftas produktus".

LETA