Sabiedrība
2010. gada 23. jūlijs, 08:07

ASV nosūta bijušo Gvantanamo ieslodzīto uz Latviju

Jauns.lv

ASV armija ceturtdien paziņoja, ka uz Latviju un Spāniju nosūtījusi divus aizdomās turētos teroristus, kuri līdz šim atradušies Gvantanamo aizturēšanas centrā. Viņu vārdi netiek atklāti.

­­

Pēc viņu atbrīvošanas Gvantanamo bāzē joprojām atrodas 176 ieslodzītie, teikts ASV Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Atšķirībā no iepriekšējiem ieslodzīto atbrīvošanas gadījumiem ASV nav atklājusi atbrīvoto vārdus.

"Personu identitāte netiek atklāta pēc uzņēmējvalstu pieprasījuma, lai nodrošinātu [viņu] privāto neaizskaramību," norāda Pentagons.

Lēmums par atbrīvoto personu nodošanu Latvijai un Spānijai pieņemts pēc viņu lietu "vispusīgas caurskatīšanas", uzsver Pentagons.

Vašingtona izteikusi Spānijai un Latvijai pateicību par "to vēlmi atbalstīt ASV centienus slēgt Gvantanamo līča aizturēšanas centru".

Kopš 2002.gada no Gvantanamo jau atbrīvotas vairāk nekā 600 personas, kas nosūtītas uz dažādām pasaules valstīm.

Spānijas varas iestādes iepriekš ceturtdien paziņoja, ka trešdien valstī ieradies kāds afgāņu izcelsmes bijušais Gvantanamo ieslodzītas.

Spānijas iekšlietu ministrs pavēstīja, ka bijušajam ieslodzītajam izsniegta uzturēšanās un darba atļauja un ka viņam nedraud apsūdzības terorismā nedz ASV, nedz Spānijā, nedz kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Spānijā jau februārī un maijā no Gvantanamo ieradās palestīniešu un Jemenas izcelsmes bijušie ieslodzītie. Arī viņiem izsniegtas uzturēšanās un darba atļaujas.

LETA