Sabiedrība
2010. gada 26. jūlijs, 16:19

Pirmo reizi Saeimas sēdi pasludina par nenotikušu

Jauns.lv

Saeimas ārkārtas sēde, kurā šodien vajadzēja lemt par grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli", kvoruma trūkuma dēļ tika pasludināta par nenotikušu, un tas ir pirmais gadījums pēc neatkarības atjaunošanas, kad šāda iemesla dēļ tiek slēgta sēde.

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš aģentūrai LETA sacīja, ka kopš 1993.gada, kad sanāca 5.Saeima, šis ir pirmais gadījums, kad kvoruma trūkuma dēļ sēde tiek slēgta.

Sēdi slēdza, jo darbam tajā nereģistrējās koalīcijas partiju deputāti, kuri uzskatīja, ka sagatavotie grozījumi ir populistiski un uzliek pārlieku lielu slogu valsts budžetam.

Akcīzes nodokļa atcelšana dabasgāzei no valsts budžeta šogad prasītu vairāk nekā trīs miljonus latu, bet nākamgad - deviņus miljonus latu, aģentūrai LETA sacīja "Pilsoniskās savienības" frakcijas deputāte Ilma Čepāne.

Savukārt Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs, opozīcijas deputāts Vents Armands Krauklis (TP) aģentūru LETA informēja, ka deputāti atkārtoti lūgs sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi likuma grozījumu pieņemšanai. Krauklis norādīja, ka, visticamāk, sēdi varētu sasaukt jau nākamnedēļ, kad opozīcijai Saeimā varētu būt 50 balsis.

Kā ziņots, grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz atcelt akcīzes nodokļa par dabasgāzi maksājumu, ko pašreiz ir spiesti veikt siltumapgādes uzņēmumi, kas ražo 33% no valsts kopējā enerģijas patēriņa un nodrošina siltumapgādi iedzīvotājiem.

Kurināmā, īpaši dabasgāzes, izmaksas ir nozīmīga siltuma tarifa komponente, kas veido līdz pat 70% no siltuma tarifa. 2010.gadā dabasgāzes cenas pieaugums tiek prognozēts ap 30% apmērā. Akcīzes nodoklis (15,6 Ls/1000 kub.m) sadārdzina dabasgāzes cenu vēl par 6-8%.

Pamatojoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju, iedzīvotāju zemo maksātnespēju un dabasgāzes cenu pieaugumu, likumprojekts paredz izdarīt izmaiņas likumā, neattiecinot akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei.

Deputāti likumā rosina noteikt, ka nodoklis dabasgāzei nebūtu piemērojams līdz 2014.gada 1.janvārim.

Saeima šodien atbalstīja likumprojekta izskatīšanas steidzamību un atbalstīja tā pieņemšanu 1.lasījumā.

Sākotnēji komisijas priekšsēdētājs Krauklis lūdza likumu pieņemt jau šodien galīgajā lasījumā, taču tas tika noraidīts.

LETA