Prognozē cenu kāpumu maizei un gaļai
Sabiedrība
2010. gada 9. augusts, 16:32

Prognozē cenu kāpumu maizei un gaļai

Jauns.lv

Tā kā dažādu labības veidu cenas kopš maija ir pieaugušas par 50% līdz pat 100%, šā gada beigās un nākamgad jāpalielinās arī maizes un gaļas cenām. Piena cenas jau reaģē uz pasaulē notiekošo.

­

Šādu tendenci prognozē "DnB Nord bankas" analītiķis Pēteris Strautiņš. Viņš atgādina, ka jau patlaban pasaules tirgū notiekošais ir radījis visai strauju piena produktu cenu kāpumu arī Latvijas veikalos. Pēc analītiķa teiktā, pārtikas cenām būs nozīmīga ietekme uz kopējā cenu līmeņa palielināšanos, kas jau tagad uzrāda visai stabilas kāpuma pazīmes.

Vēl pavisam nesen tika prognozēts, ka gada inflācija atgriezīsies tikai ap Ziemassvētkiem, taču nevar izslēgt, ka pie gada inflācijas esam atgriezušies jau augustā, taču drīzāk tas notiks septembrī. "Negaidīti straujā inflācijas atgriešanās noteikti nenozīmē, ka turpmākajos pāris gados gaidāms "treknajiem gadiem" raksturīgs cenu lēciens, visticamāk, cenas augs par vienu, diviem procentiem gadā," pieļauj Strautiņš.

Analītiķis ir pārliecināts, ka neliela inflācija ekonomikai ir labāka par deflāciju un šie jaunumi ir īpaši laba ziņa lauksaimniekiem, taču augošas cenas apvienojamā ar zemiem un stagnējošiem ienākumiem turpmākajos mēnešos varot pastiprināt emocionālo spriedzi sabiedrībā.

Strautiņa vērtējumā, līdzšinējam cenu kāpumam izšķiroša ir bijusi pasaules ekonomikas straujā atlabšanas, kas palielina importa izmaksas, taču arī iekšējais deflācijas spiediens ir izrādījies vājāks, nekā bija domāts. "Nav šaubu, ka šīs lietas ir saistītas, jo lielāks eksporta apjoms un cenas sniedz plašākas alternatīvas vietējiem ražotājiem, palielinot viņu tirgus varu pret tirgotājiem un patērētājiem," saka eksperts.

LETA/foto:LETA

­