Publisko, iespējams, Ventspils uzņēmumu "melnās kases" materiālus
Sabiedrība
2010. gada 30. augusts, 09:33

Publisko, iespējams, Ventspils uzņēmumu "melnās kases" materiālus

Jauns.lv

www.rokasgramata.com" publiskotas, iespējams, Ventspils uzņēmumu "melnās kases" materiāli, kas liecina par, iespējams, neoficiāliem maksājumiem politiskām partijām.

­

Kā norāda vietnes autori, publiskota daļa no Ventspilī izdarīto kratīšanu protokoliem un to, ko tiesībsargiem izdevies izvilkt no it kā "iztīrīto" datoru atmiņas, kopumā aptuveni 250 dokumentu lappuses. Publiskotas arī dažādu personu liecības par to, ko šie skaitļi nozīmē.

"Ja jūs gadiem ilgi pa kripatai vien zogat miljardu un no sazagtā drupačas atmetat arī citiem, skaidrs, ka nepieciešams gan "obščaka" reģistrs, gan kāds, kurš par šo melno grāmatvedību rūpējas. Bet, ja visi šie nekrietnie prokurori un brutālie KNABisti [Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki] pēkšņi paņem pie krāgas "melno grāmatvedi" un izpurina it kā taču tik rūpīgi iztīrītos datorus, un atrod tur tik daudz kā neērta un nepatīkama... Spriediet paši, kura bikšu svilšanas pakāpe iestājās mūsu galvenajam varonim pēc šīs kratīšanas. Savukārt to, kā Aivars Lembergs jūtas tagad, kad visi tiesībsargu uzietie "melnās grāmatvedības" reģistri nu tiek nodoti atklātībai, viņš mums gan jau pastāstīs pats," raksta vietnes autori.

No internetā publiskotajiem materiāliem izriet, ka no tā dēvētā Ventspils uzņēmumu 5% fonda, 2002.gadā 70 000 ASV dolāru saņēmis "V.Krištopāns", 84 000 latu - "Jaunais laiks", bet 39 000 latu - "Pleskavas šoseja", kā tikusi dēvēta partija "Latvijas Ceļš", 115 948 ASV dolārus saņēmis "Zvaigznīšu brīdis", kā savukārt ticis dēvēts no Zaļo un zemnieku savienības ievēlētais Saeimas deputāts Indulis Emsis.

Savukārt 2001.gadā "Pleskavas šoseja" ar norādi "brīvosta" saņēmusi 60 000 ASV dolāru, bet ar norādi "par koncesijām" - 10 000 ASV dolāru.

2002.gadā 179 370 ASV dolārus saņēmis "Jaunais laiks", 230 841 ASV dolārus - "Zvaigznīšu brīdis", 73 000 ASV dolārus - "Pleskavas šoseja". 5000 ASV dolāru un 2650 ASV dolāru maksājumiem "Pleskavas šosejai" iekavās pieliktas norādes "Birk." un "Ap.". 2002.gadā 118 000 ASV dolārus saņēmis "V.Krišt.", savukārt "LSDS + LSDSP" samaksāti 498 250 ASV dolāri.

Vietnē publiskotajā, iespējams, Ventspils uzņēmēja Olafa Berķa 2007.gada 2.martā sniegtajā liecībā norādīts, ka "pašā pirmsākumā politiskās partijas sponsorēja "Ventbunkers", "Venoils" un citas ar tranzītu saistītas sabiedrības. Vēlāk, kad laikraksti atspoguļoja jebkādas likumu izmaiņas, ka tie ir ir Ventspils uzņēmēju nopirkti par sponsoru naudām, tad pārtraucām finansēt politiskās partijas no Ventspilī reģistrētām uzņēmējsabiedrībām. Finansējumi tika veikti no citām, ar Ventspili tieši publiski nesaistītām kompānijām, kuru nosaukumus nezinu".

"Iepriekš minētā modeļa ietvaros netika finansēts "Jaunais laiks", kad [partijas dibinātājs Einars] Repše atteicās saņemt naudu no ārzonām. Viņa uzstādījums bija, ka viņš grib oficiālus ziedojumus no fiziskām personām," teikts liecībā, piebilstot, ka "tas arī tika izdarīts".

No publiskotajām liecībām izriet, ka par maksājumiem bijis atbildīgs nu jau aizsaulē aizgājušais Ventspils uzņēmējs Laimonis Junkers, savukārt grāmatveža pienākumus pildījusi Gita Grasmane.

Pie Grasmanes kratīšanā "maisiņā zem darba galda" tika uzieti vairāk nekā 32 000 latu un vairāk nekā 150 000 ASV dolāru skaidrā naudā.

LETA/Foto:LETA

­