Ebreji iebilst pret Saeimas vēlēšanu sabatā
Sabiedrība
2010. gada 22. septembris, 14:42

Ebreji iebilst pret Saeimas vēlēšanu sabatā

Jauns.lv

Rīgas Ebreju reliģiskā draudze iebilst pret Saeimas vēlēšanu rīkošanu sestdienā - ebreju sabata svētkos, kad saskaņā ar jūdaisma kanoniem aizliegts veikt jebkādu darbu.

­­

Draudze nosūtījusi vēstuli Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājam Marekam Segliņam (TP), Saeimas prezidijam un Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam Arnim Cimdaram.

Jūdaisms ticīgiem ebrejiem sestdienās ļauj nodarboties tikai ar lūgšanām un Toras studēšanu, bet aizliedz strādāt un piedalīties sabiedriskās dzīves pasākumos, tostarp vēlēšanās. Saskaņā ar jūdu reliģijas principiem sabats sākas piektdienas vakarā, kad saule riet, un beidzas sestdienas vakarā līdz ar pirmās zvaigznes parādīšanos.

Turklāt vēlēšanu iecirkņu darba laiks 10.Saeimas vēlēšanās ir noteikts sestdien, 2.oktobrī, no plkst.7 līdz plkst.20. Ebreju sabats beidzas līdz ar pirmās zvaigznes parādīšanos, kas būs plkst.19.55, tas ir tieši piecas minūtes pirms vēlēšanu iecirkņu slēgšanas.

Ebreju draudze vēlētos, lai vēlēšanu iecirkņu darba laiks tiktu pagarināts līdz plkst.20.30, vismaz to vēlēšanu iecirkņu darba laiks, kuri atrodas netālu no Rīgas sinagogas. Tiesa, aizskartas esot arī ticīgo ebreju intereses, kuri dzīvo Daugavpilī, Liepājā un citās pilsētās.

Satversme nosaka, ka Saeimas vēlēšanas tiek rīkotas oktobra pirmajā sestdienā.

Pret šo Latvijas Satversmes normu jau 2002.gadā iebilda Starptautiskā ebreju organizācija Antidefamācijas līga, kas aicināja pārcelt Saeimas vēlēšanas no sestdienas uz jebkuru nākamo svētdienu, lai tajās varētu piedalīties arī ticīgie ebreji, kas sestdienās ievēro sabata stingrās prasības.

LETA

­­