Pret Uģi Magoni sāk kriminālvajāšanu
Par kukuļošanu sākta kriminālvajāšana pret Magoni un Igaunijas miljonāru Osinovski.
112
2016. gada 7. jūlijs, 17:06

Pret Uģi Magoni sāk kriminālvajāšanu

Jauns.lv

Ģenerālprokuratūra nolēmusi sākt kriminālvajāšanu pret AS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) bijušo valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni par aptuveni 500 000 eiro liela kukuļa pieņemšanu. Kukuļa došana savukārt tiek inkriminēta Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskim.

Prokuratūra paziņojumā presei kā jau ierasts uzvārdus nemin, taču norāda, ka vakar un šodien Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore sākusi kriminālvajāšanu pret divām personām, pieņemot lēmumus par valsts amatpersonas un privātpersonas saukšanu pie kriminālatbildības.

Pret valsts amatpersonu sākta kriminālvajāšana par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu no privātpersonas saistībā ar "Latvijas dzelzceļš" meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu.

Pret privātpersonu šodien sākta kriminālvajāšana par kukuļa lielā apmērā došanu amatpersonai par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu.

Ņemot vērā, ka pirmstiesas kriminālprocess šajā lietā turpinās, izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiks sniegta.

Ņemot vērā, ka klients nav liecinājis, Magoņa advokāts Jānis Rozenbergs plašākus komentārus nesniedza. Komentārus nesniedz arī Osinovska advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Birojs nesen paziņojumā presei rakstīja, ka kukuļdošana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs, tāpēc sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Krimināllikumā teikts, ka uzņēmumam tiesa vai likumā paredzētajos gadījumos prokurors var piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli, ja nodarījumu juridiskās personas interesēs izdarījusi fiziskā persona, rīkodamās individuāli vai kā attiecīgās juridiskās personas koleģiālās institūcijas loceklis. Likumā paredzēti četri piespiedu ietekmēšanas līdzekļi - likvidācija, tiesību ierobežošana, mantas konfiskācija un naudas piedziņa.

Kādreizējais LDz vadītājs Magonis no darba tika atbrīvots pēc tam, kad KNAB viņu aizturēja aizdomās par kukuļņemšanu. Rīgas rajona tiesa pērn 8.augustā Magonim kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, bet vēlāk tiesa viņu nolēma atbrīvot pret 400 000 eiro lielu drošības naudu.

Magonis, iespējams, tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar "LDz ritošā sastāva servisa" nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA