Cimdars skaitīšanas kļūdu dēļ varot zaudēt amatu
Sabiedrība
2010. gada 6. oktobris, 16:02

Cimdars skaitīšanas kļūdu dēļ varot zaudēt amatu

Jauns.lv

Vēlēšanu rezultātu ievadīšanā pieļautās kļūdas nav mēģinājums falsificēt datus, tomēr Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars šī iemesla dēļ varot zaudēt amatu.

­

Jau ziņots, ka 41 iecirknī, publiskojot rezultātu, tika pieļautas tehniskas kļūdas, radot izmaiņas parlamentā iekļuvušo personāliju sastāvā. Izrādījās, ka daži no kandidātiem, kuri jau tika provizoriski atzīti par 10. Saeimas deputātiem, parlamentā nemaz nav tikuši, jo pēc plusiņu un mīnusu sistēmas priekšroka jādod citiem.

10.Saeimas vēlēšanu rezultātu elektroniskajā ievadīšanā pieļautās kļūdas nav saistāmas ar kādām šaubām par mēģinājumiem falsificēt datus, taču nākotnē būtu vēlreiz jārunā par to, vai sabiedrība ir gatava pieņemt zināšanai provizorisku informāciju, kas tehniski vēl nav pārbaudīta un apstiprināta.

Šādās pārdomās dalījās CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, lūgts komentēt izskanējušās ziņas par pieļautajām kļūdām publiskotajos provizoriskajos vēlēšanu rezultātos. Lai arī publiskajā telpā pat izskanējuši pieļāvumi, ka CVK šefs šo kļūdu dēļ varētu zaudēt amatu, Cimdars apliecināja, ka līdz šim viņš pats gan neko tādu nav dzirdējis.

Saskaņā ar likumu jaunajai Saeimai ik reizi pusgada laikā pēc sanākšanas ir jāpārvēlē CVK priekšsēdētājs - Cimdars šajā amatā ir kopš 1997.gada un pēc tam vadītāja amatā bijis pārvēlēts jau trīs reizes.

Cimdars, kuram nupat aizvadītās 10.Saeimas vēlēšanas ir nu jau ceturtās viņa vadītās parlamenta vēlēšanas, atzina, ka, viņaprāt patlaban attiecībā uz provizorisko rezultātu neprecizitātēm sacēlusies ažiotāža "stipras nezināšanas dēļ".

Cimdars uzsvēra, ka nepārmet vietējo iecirkņu locekļiem kļūmi, jo, viņaprāt, tas ir ļoti cilvēcīgi un saprotami - ja dati bija jāievada aptuveni četros no rīta pēc ļoti garas darbadienas, tad ir lielāka iespējamība nepamanīt, ka divi kolonnu virsraksti atrodas citādi.

TV3 ziņas otrdienas vakarā vēstīja - 10.Saeimas vēlēšanu rezultātu skaitīšanā pieļautās kļūdas varētu likt Cimdaram zaudēt CVK vadītāja amatu.

Sociālo reformu biedrība norādījusi, ka saskaņā ar CVK internetā publicēto informāciju derīgo balsu skaits par desmit tūkstošiem pārsniedz vēlēšanās piedalījušos skaitu. Līdz ar to biedrība uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti. Cimdars gan intervijā uzsvēra - kļūda radusies no tā, ka internetā publicētā informācija par vēlētāju aktivitāti nebija atjaunota kopš 2.oktobra vakara, kad tur šajā statistikā vēl nebija iekļauti tie, kas balsoja savā dzīvesvietā, cietumā vai ārvalstīs.

Tomēr TV3 atgādināja, ka šoreiz - atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām - CVK vēlēšanu rezultātus arī par deputātu kandidātu saņemtajiem plusiem un svītrojumiem publiskoja internetā jau pirms to pārbaudīšanas. Vēlāk izrādījās, ka vairāk nekā četrdesmit iecirkņos, iespējams, pieļautas kļūdas datu ievadīšanā. Tas gan neizmainīs vietu sadalījumu parlamentā, taču, visticamāk, ienesīs izmaiņas personālijās.

TV3 pauda, ka nepārbaudīto rezultātu priekšlaicīga publiskošana šoreiz Cimdaram var maksāt amatu, jo saskaņā ar neoficiālu televīzijas rīcībā esošu informāciju pēc galīgo vēlēšanu rezultātu apkopošanas CVK priekšsēdētāju nomainīšot.

.

BNS/kasjauns.lv/Foto: LETA

­