„Saskaņas centrs” jau 10.Saeimas laikā var nonākt pie varas
Politika
2010. gada 20. oktobris, 07:15

„Saskaņas centrs” jau 10.Saeimas laikā var nonākt pie varas

Jauns.lv

"Saskaņas centram" ir cerība 10.Saeimas laikā nonākt pie varas, atzīst politologi. Tā Jurģis Liepnieks uzskata, ka SC ir ļoti lielas alkas pēc varas un, visticamāk, 10.Saeimas laikā tā strādās valdībā.

"Tādēļ spiediens uz valdību būs lielāks, īpaši ņemot vērā to, ka valdībai būs jālemj par sarežģītiem un pretrunīgiem jautājumiem. Līdz ar to būs ļoti spēcīga opozīcija, kura būs gatava uzreiz nomainīt koalīciju. Piemēram, kombinācijā SC un Zaļo zemnieku savienība (ZZS). Pilsētā klīst baumas, ka Ainārs Šlesers (LPP/LC) varētu mēģināt atrast SC rindās kristīgi domājošus deputātus, kuri varētu mainīt frakcijas piederību.

Šīm baumām varētu būt pamats tajā ziņā, ka visām dzīvām būtnēm ir raksturīgs atkārtot tās kustības, kas reiz ir nesušas panākumus. Ņemot to vērā, būs mēģinājumi aizvilināt cilvēkus no SC. Šāda scenārija gadījumā tas nezin vai palielinās "Par labu Latviju!" (PLL) izredzes nokļūt valdībā, bet tas noteikti samazinās SC iespējas nokļūt valdībā," prognozē Liepnieks. Viņš uzsver, ka tie tomēr ir tikai hipotētiski scenāriji un baumas.

Savukārt politologs Ivars Ijabs norāda, ka pašreizējie SC politiķi ir pieraduši visas savas politiskās karjeras laikā sēdēt opozīcijā, tādēļ viņiem atrašanās opozīcijā nav nekāds satricinājums. "Diezin vai SC būs tas politiskais spēks, kas aicinās uz vardarbīgiem vai ārpusparlamentāriem protestiem. Jāņem vērā, ka SC tomēr tika piedāvāta dalība valdībā, varbūt ne uz visai simetriskiem nosacījumiem. SC droši vien joprojām cer nokļūt koalīcijā kādā no citām 10.Saeimas valdībām, jo nav izslēgta "Vienotības" šķelšanās, arī ZZS var pārdomāt, ar ko tā grib draudzēties un ar ko nē. SC nav nekāda loģiska iemesla atmest cerību nonākt koalīcijā 10.Saeimas laikā," domā Ijabs.

Viņš pieļauj, ka par vairākiem SC deputātiem, kas ievēlēti parlamentā, daudzi, ieskaitot SC vadību, neko lāgā nezina. Šī iemesla dēļ var gadīties, ka daudzi no viņiem var būt oportūnisti un vienā mirklī var ļauties provokācijām. "Piemēram, kaut vai tādiem pašiem pārpirkšanas scenārijiem kā 8.Saeimas laikā, kad pieci Tautas Saskaņas partijas deputāti aizgāja pie Šlesera. Ja SC paliek opozīcijā, viņiem ir pamats uztraukties par savu rindu vienotību. Ja viņi vēlas jebkad nokļūt pozīcijā, viņiem ir jāuzvedas civilizēti un viņi nevar iet uz ārpusparlamentāriem tračiem," stāsta Ijabs.

Politologs atzīst, ka kuluāros tiek runāts par to, ka SC ar PLL, kam kopā ir 37 balsis, kopīgi varētu veidot vienu trešdaļu parlamenta balsu un sūtīt visus pieņemtos likumus uz referendumu, kā to paredz Latvijas Satversme. "Šāda rīcība var paralizēt parlamenta darbu. Taču šāda iespēja nekad nav izmantota. To nedarīja pat Aigara Kalvīša (TP) laikā, kad bija lietussargu nemieri un visi bļāva "Atlaist Saeimu!".

Neizskatās, ka šī opozīcija būtu gatava uz tik radikāliem soļiem. Tas tiešām nozīmē bloķēt valsts politisko sistēmu, un faktiski valsts galveno institūciju darbība tiek paralizēta. Tas varētu būt viens no draudiem, kādēļ ir jārunā ar SC. Neticu, ka pie normālas notikumu attīstības varētu īstenoties šis scenārijs. SC domā, kā saviem vēlētājiem atstāt konstruktīva spēka iespaidu, tādēļ maz ticams, ka viņi atļausies kādas radikālas izdarības," stāsta Ijabs.

Viņš pieļauj, ka gadījumā, ja SC ilgstoši paliek opozīcijā, jaunievēlētie un nepieredzējušie deputāti drīzāk var sākt skatīties "pa malām" un SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs diezin vai spēs kontrolēt savu deputātu rīcību.

Gan Ijabs, gan Liepnieks noliedz iespēju, ka SC vēlētāji varētu doties ielu protestos. Diezin vai politiķi cilvēkus aicinās uz ielām, jo viņi ir ieinteresēti nākotnē tomēr kļūt par varas partiju. "SC drīzāk domās par kopīgiem scenārijiem ar oligarhiem, ja reiz nacionālais bloks viņus nepieņem. Vienīgais, ar ko viņi var runāt, ir PLL, vai mēģināt pārvilināt pie sevis Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij"), kas ir gana viltīgs un tik vienkārši neļausies provokācijām. Nedomāju, ka no SC tagad vajadzētu gaidīt kādu apvērsumu. Viņi tāpat sēdēs frakcijā, tiesa, viņu būs skaitliski vairāk un daļa no viņiem nebūs īpaši kontrolējami, taču šaubos, vai viņi patlaban taisīs kādas avantūras un ārpusparlamentāras aktivitātes. Viņi sēdēs un gaidīs nākamo iespēju," prognozē Ijabs.

Jau ziņots, ka vakar Valdis Dombrovskis (JL) paziņoja, ka koalīcijas kodolu veidos apvienība "Vienotība" un ZZS, kas vēl veiks sarunas par sadarbību ar "Visu latvijai!" (VL) -"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK). Pēc Dombrovska teiktā, sarunas ar SC ir apstājušās.

"Vienotības" partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) līderis Ģirts Valdis Kristovskis pieļāva iespēju, ka pēc kāda laika Dombrovskis atkārtoti varētu uzrunāt SC par iespēju iesaistīties koalīcijā, taču pašlaik ir "rasts inovatīvs risinājums, diezgan netradicionāls un mūsu situācijai unikāls".

PS vadītājs norādīja - ja SC būtu piekritis sarunām par koalīcijas veidošanu, būtiska nozīme būtu tam, ko teiktu PS dome. "PS iekšienē mums ir daudz ar nacionālu stāju zināmi politiķi, tāpēc šī izspēle ar SC daudziem bija liels pārsteigums. Priekšvēlēšanu laikā viņi bija pārliecināti, ka Dombrovskis izspēlēs situāciju ar trīs politiskajiem spēkiem, taču tad kaut kas mainījās, un tas bija pārsteigums," skaidroja Kristovskis.

LETA/Foto:LETA