Domburs: Latvija ar aizdevējiem gatava apspriest pensiju griešanu
Politika
2010. gada 5. novembris, 09:32

Domburs: Latvija ar aizdevējiem gatava apspriest pensiju griešanu

Jauns.lv

Iespējams, Latvija ir gatava ar starptautiskiem aizdevējiem apspriest gan būtiskas nodokļu izmaiņas, gan pensiju un pabalstu samazināšanu, Latvijas Radio sacīja žurnālists Jānis Domburs.

­

Domburs stāstīja, ka viņa rīcībā ir, iespējams, dati par budžeta konsolidēšanu 767 miljonu latu apmērā, ko paredzēts apspriest ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Žurnālists uzdod retorisku jautājumu, no kā šāda summa varētu veidoties un uz kā rēķina, vai to var īstenot nesamazinot pensijas un pabalstus, nepaaugstinot pievienotās vērtības nodokli?

Viņaprāt, politiķi spēlē "paralēlas spēles," vienlaikus solot nesamazināt pensijas, tajā pat laikā gatavojot šādu budžeta konsolidācijas variantu.

"Ja šo materiālu Latvija kā valsts ir iesniegusi, vai mums kā sabiedrībai nepienāktos par to zināt," vaicā žurnālists.

Vilks: konsolidējamā summa ir 350-400 miljoni latu

"Nekas nav mainījies, nākamā gada budžetā konsolidējamā summa ir 350 - 400 miljoni latu," - LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība").

Vilks sacīja, ka viņam neesot informācijas, par kādiem datiem publiski izsakās žurnālists Jānis Domburs, kā konsolidējamo summu minot 767 miljonus latu.

Finanšu ministrs sacīja, ka jau ilgāku laiku Latvijā esot pieejami dažādi Pasaules bankas, Starptautiskā Valūtas fonda ieteikumi Latvijas budžetam, bet tās visas esot tikai rekomendācijas. "Zinot pozitīvos signālus Latvijas ekonomikā, konsolidējamā summa paliek tāda pati - 350-400 miljoni latu," apgalvoja Vilks.

Ministrs pieļāva iespēju, ka Dombura rīcībā ir dati, kas tika gatavoti pavasarī, vasarā, "tie jāpieņem zināšanai, bet nav aktuāli pašlaik".

Ja pašreizējā ekonomiskajā situācijā Latvijā izdotos konsolidēt maksimālo summu - 400 miljonus latu, tas ievērojami atvieglotu 2012.gada budžeta plānošanu, uzskata Vilks.

Oktobra pēdējās nedēļās Latvijai bija starptautiskajiem aizdevējiem jāiesniedz nākamā gada budžeta konsolidācijas plāns. Pēc Vilka teiktā, tas vēl nav iesniegts. "Nākamnedēļ Latvijā ieradīsies [Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas] misija, ar aizdevējiem tiks diskutēti budžeta parametri," piebilda ministrs.

LETA/Foto:LETA

­