Neparasta 1 lata monēta
Sabiedrība
2010. gada 15. novembris, 20:51

Neparasta 1 lata monēta

Jauns.lv

Latvijas Banka šodien laidusi apgrozībā jaunu viena lata piemiņas monētu "Dzintara monēta". To var uzskatīt par veltījumu visām tām Latvijas pilsētām un apdzīvotām vietām, kas atrodas jūras krastā.

Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis informēja, ka monētas grafisko dizainu un ģipša modeli veidojis mākslinieks Aigars Bikše. Monētas centrā ir iestrādāts monētas biezumam atbilstošs caurskatāms dzintara cilindrs. Augšdaļā pa kreisi atrodas uzraksts viens lats, bet augšdaļā pa labi - jūras viļņu atveids. Lejasdaļā puslokā lasāms uzraksts "Latvijas Republika" un gada skaitlis "2010". Savukārt reversā monētas centrā ir acs ar dzintara zīlīti.

""Dzintara monētā" iekalts un iemūžināts minerāls, pusdārgakmens, ko radīja savulaik mūsu zemē augušās dzintara priedes un ko sīku akmentiņu veidā joprojām izskalo Baltijas jūra. Tādējādi savā ziņā monēta ir veltījums visām tām Latvijas pilsētām un apdzīvotām vietām, kas atrodas jūras krastā," saka Grāvītis.

Kā monētas laišanu apgrozībā pamato Grāvītis, dzintaram vienmēr ir bijusi nozīme Latvijas kultūrvēsturē un tautsaimniecībā - no tā gadu tūkstošiem darinātas rotas, savukārt senākā mūsu teritorijā atrastā nauda ir romiešu monētas, kas tagadējā Latvijas teritorijā nonākušas galvenokārt pa tā dēvēto dzintara ceļu un par ko lielākoties maksāts ar dzintaru.

"Dzintara monētā" nauda un dzintars sastopoties tiešā veidā, jo ik monētā rūpīgā procesā iestrādāts dzintara gabaliņš. Pēc mākslinieka ieceres, dzintara cilindriņš tapis par acs zīlīti - monētas dizaina konkursā uzvarējušā Bikšes darba devīze bija "Un pēc 40 miljoniem gadu dzintars pirmo reizi ieraudzīja cilvēku…"

"Dzintara monētas" izgatavošanai izmantota jauna tehnoloģija, ar kuras palīdzību metālā iestrādāts dzintars.

Sudraba viena lata "Dzintara monēta" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas maksimālā tirāža ir 7000 eksemplāru un tā būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs ir 28,8 lati. Tā kā monētu izgatavošana prasa lēnu un pamatīgu darbu, Latvijā tirāžas daļas nonāks pakāpeniski.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Jubilejas un piemiņas monētas tiek izgatavotas no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.

Daiga Grūbe Nozare.lv, Publicitātes foto