Sabiedrība
2010. gada 7. decembris, 17:27

ES noraida piecu mēnešu pilnībā apmaksātu dekrēta atvaļinājumu

Jauns.lv

Eiropas Savienības (ES) valdības pirmdien noraidīja priekšlikumu piedāvāt jaunajām māmiņām piecu mēnešu ilgu pilnībā apmaksātu dekrēta atvaļinājumu.

Sociālo lietu ministri no 27 bloka dalībvalstīm Eiropas Parlamenta priekšlikumu palielināt dekrēta atvaļinājumu no 14 līdz 20 nedēļām novērtējuši kā pārmērīgu, paziņojusi Beļģijas nodarbinātības ministrija.

"Ļoti, ļoti liela daļa dalībvalstu uzskata, ka parlaments aizgājis pārāk tālu, piedāvājot palielināt dekrēta atvaļinājumu līdz 20 nedēļām ar 100% apmaksu - tas nav pamats sarunām," pēc priekšlikuma pirmās apspriešanas paziņoja ministrija.

Eiropas Parlamenta oktobra priekšlikums paredzēja arī divu nedēļu atvaļinājumu jaunajiem tēviem pēc bērna piedzimšanas.

Tikmēr konservatīvi noskaņotie parlamentārieši, kā arī Eiropas Komisija toreiz brīdināja, ka, ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju, balsojums varētu arī nepārvērsties reālos pasākumos.

"Ja mēs vēlamies virzīties pretī dzimumu vienlīdzībai darbavietās, mums jāatrod pareizais līdzsvars starp konkrētām tiesībām mātēm un pašreizējo ekonomisko realitāti ES," paziņojusi tieslietu komisāre Vivjena Redinga.

"Balsojums ir ļoti pretenciozs, bet tas noteikti neatvieglos līdzsvara kompromisa atrašanu (..) tuvākajā nākotnē," piebilda komisāre.

Saskaņā ar Starptautiskās nodarbinātības organizācijas (ILO) rekomendācijām EK sākotnēji bija ierosinājusi 18 mēnešu ilgu dekrēta atvaļinājumu.

Tomēr Beļģijas atzīmēja, ka ministri vairāk noskaņoti par labu termiņam, kas nepārsniegtu 14 līdz 18 nedēļas.

Savukārt Lielbritānija uzskata, ka piecu mēnešu priekšlikums vairāk nekā divas reizes palielinātu tās dekrēta atvaļinājumiem izmaksājamo līdzekļu summu, sasniedzot 2,4 miljardus mārciņu gadā (1,9 miljardus latu).

Lielbritānijā ir ES garākais dekrēta atvaļinājums - 52 nedēļas. Tomēr tas ne tuvu nav pilnībā apmaksāts. Apmaksātas ir tikai pirmās sešas nedēļas 90% apmērā.

Vācijā jaunās māmiņas saņem 14 nedēļu garu dekrēta atvaļinājumu, Francijā - 16, bet Beļģijā - 15 nedēļas.

LETA