Deivids Duhovnijs ir seksa atkarīgs dzīvē un seriālā
Kultūra
2011. gada 9. janvāris, 06:48

Deivids Duhovnijs ir seksa atkarīgs dzīvē un seriālā

Jauns.lv

Aktierim Deividam Duhovnijam šogad palika 50, un izskatās, ka ar seriāla „Grēcīgā Kalifornija” palīdzību viņš būs gan atbrīvojies no „X failu” radītā citplanētiešu mednieka tēla, gan atradis sevi kā karjerā, tā privātajā dzīvē.

Kurš izdomāja „Kalifornikāciju”?

Seriālā „Grēcīgā Kalifornija” Deivids Duhovnijs atveido iedvesmu zaudējušu rakstnieku Henku Mūdiju, kuram sekss un gadījuma sakari ir līdzeklis pret radošo krīzi. Seriāla nosaukums angliskajā versijā ir „Californication”, kas, iztulkojot burtiski, nozīmē apmēram „Kalifornikācija”, jo patiesībā šāds vārds neeksitē. Seriāla veidotāji nosaukumu „Californication” skaidro kā vārdu „Kalifornija” un „fornication”, kas tulkojumā nozīmē „ārlaulības sakari” apvienojumu. Un te nu arī sākas viss jandāliņš.

2007. gada novembrī «Grēcīgās Kalifornijas» veidotājus tiesā iesūdzēja supergrupa „The Red Hot Chili Peppers”. Mākslinieki protestēja pret nosaukumu „Californication”, jo tā saucas arī mūziķu 1999. gadā iznākušais albums un albuma superhits. Pēc mūziķu domām, pikantais seriāls rada nepareizu priekšstatu par vārda dziļāko jēgu. Arī Denī Kalifornija tēls parādās gan seriālā, gan pat trīs „The Red Hot Chili Peppers” dziesmās, ieskaitot to pašu „Californication”. Mūziķi uzskatīja, ka „Grēcīgā Kalifornija” liek saistīt „Californication” vārdu ar ko nepiedienīgu, pazemojot arī viņus. Tāpēc „The Red Hot Chili Peppers” lika nomainīt seriāla nosaukumu. Taču izrādās, ka vārds „Californication” nebūt nav „The Red Hot Chili Peppers” izdomājums – šis termins pirmo reizi ticis lietots 1972. gadā kādā žurnālā un arī mūzikas tekstos pieminēts jau 90. gadu sākumā. Izrādījās, ka „piparu” kļūda bija tā, ka tie nebija reģistrējuši „Kalifornikāciju” kā sev piederošu jaunizdomājumu, līdz ar to arī citi var izmantot vārdu, kuru grupa padarījusi par pasaulē atpazīstamu. Un „Grēcīgā Kalifornija” to arī dara bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem.

Tas taču Malders!

Galvenās lomas atveidotājs Duhovnijs savu aktiera karjeru sāka, piedaloties alus reklāmā. Kā transvestīts parādījies „Tvinpīkā” un nofilmējies erotiskajā seriālā „Sarkanās kurpītes dienasgrāmatas”, 1993. gadā viņš izvilka savu lielo lozi – aģenta Maldera lomu seriālā „X faili”. Seriāls kļuva par kulta grāvēju, un Duhovnijs – par visā pasaulē pazīstamu seju. Zem „X failu” zīmes Duhovnijam pagāja vairāk nekā desmit gadu – tapa seriāla turpinājumi uz lielajiem ekrāniem, šovi par godu seriālam, tāpēc nav brīnums, ka arī Latvijas skatītāji, pirmo reizi ieslēdzot „Grēcīgo Kaliforniju”, iesaucas: „Tas taču Malders no „X failiem”!”

Kad visu pasauli pārņēmušais „X failu” drudzis bija beidzies, Duhovnijs, kuram jau bija krietni pāri 40, pēkšņi attapās, ka vairs tā īsti nezina, ko darīt ar savu karjeru. Satriecoši veiksmīgais paranormālais seriāls bija uzspiedis viņam neizdzēšamu fantastiska FIB aģenta zīmogu, bet aktieri mulsināja šī slava, un viņš tomēr vēlējās ko vairāk, nekā palikt visiem atmiņā kā citplanētiešu ķērājs 90. gadu grāvējā. Pāris gadus aktieris piedalījās neatkarīgā kino projektos, dīvainās komēdijās un pat uzrakstīja un uzņēma savu filmiņu, kurai gan nebija ne komerciālu panākumu, ne kritiķu atzinības. Un tad nāca piedāvājums filmēties „Grēcīgajā Kalifornijā”.

Lai sauc par «Seksa failiem»!

Pēc „X failiem” Duhovnijs paziņoja, ka ir noguris no televīzijas un vairs seriālos nestrādās. Izrādās, ka „Grēcīgās Kalifornijas” projektam viņš piekritis tāpēc, ka aktierim patika sava varoņa Henka attiecības ar Beku – viņa meitu. Duhovniju tik ļoti uzrunājis seriāla koncepts, ka viņš nolēmis lauzt sev doto solījumu par nefilmēšanos seriālā un piekritis Henka lomai.

„Tas man atgādināja manas mīļās 70. gadu filmas kā „Šampūns” – pieaugušo seksa komēdijas,” stāsta aktieris. Reizē ar prieku par jauko piedāvājumu Duhovnijs, piekrītot līdzdalībai seriālā, gaidījis tā sākumu ar bažām, jo labi sapratis, ka skatītāji labprāt trīs mēles par to, ka slavenais „Malders” spēlēs ar seksu pārņemtu rakstnieku izaicinošā seriālā. „Esmu pārliecināts, ka atradīsies tādi, kas sauks „Grēcīgo Kaliforniju” par „Seksa failiem”,” pirms seriāla pirmizrādes jokojis Duhovnijs.

Duhovnijam Henka liktenis?

Paša Duhovnija dzīve zināmā mērā sasaucas ar viņa atveidotā Henka piedzīvojumiem. 1997. gadā Deivids apprecēja aktrisi Teu Leoni, un piedzima divi bērni – meitiņa Madelaina un dēls Kids, taču diemžēl arī Duhovnijam neizdevās iztikt bez pamatīga seksa skandāla. 2008. gadā presē parādījās ziņas par precētā pāra pašķiršanos un Duhovnija mīlas sakaru ar tenisa treneri. Skandāls beidzās ar to, ka aktieris paziņoja ka dodas uz klīniku, lai ārstētos no īpatnējas kaites – seksa atkarības.

„Tas mūsu ģimenē bija ļoti grūts pusotrs gads,” atzīst aktieris, kuram atkal izdevies atgriezies ģimenē. „Mēs ar sievu nedaudz pašķīrāmies. Bet nu mēs esam atkal kopā, nu jau 13 gadus.”

Aktieris, kuram šovasar apritēja 50, atzīst, ka viņš pēdējo gadu laikā ļoti mainījies. „Lai gan joprojām nejūtos pieaudzis, taču esmu pavisam cits cilvēks, salīdzinot ar to, kāds biju pirms pieciem gadiem,” atzīst Duhovnijs, kurš rehabilitācijas posma laikā esot kļuvis daudz piezemētāks un mierīgāks.

Ironiski, ka Duhovnija seriāla varonim jāpiedzīvo līdzīgas problēmas. Pats aktieris gan noliedz, ka tur varētu būt kādas sakarības.

„Tam, ko es daru seriālā, nav nekāda sakara ar manu īsto dzīvi,” pārliecināts Duhovnijs, „nekad nav bijis nekādu paralēļu starp manu dzīvi un seriālu.”

Galvenais varonis ir reāla persona

Rakstnieka Henka tēls, kuru atveido Duhovnijs, nav seriāla autoru izdomājums. „Grēcīgās Kalifornijas” notikumu pamatā ir reāls stāsts par amerikāņu rakstnieka  Čārlza Bukovska dzīvi. Bukovskis lielu dzīves daļu veltījis tam, lai izpētītu vīnus, sievietes un mūziku, un šīs aizraujošās lietas Bukovskim, tāpat kā Henkam, ļoti traucējušas rakstniecības darbos – autoram bieži nācies attapties, ka jau pārāk ilgi sēž pie baltas lapas, jo visu enerģiju aizņem iepriekš minētās izklaides. Kas ir vēl interesantāk – Bukovska radīto noveļu un īso stāstu varoni sauc... Protams, ka Henks! Runā, ka šo Henku rakstnieks veidojis pēc savas līdzības.

Tikai nedaudzi seriāla fani zina par Bukovska ietekmi, taču, pavērojot „Grēcīgo Kaliforniju” īpaši uzmanīgi, ieraudzīsit netiešus mājienus uz šo faktu, piemēram, seriāla varoņi šad un tad redzami lasām Bukovska grāmatas.

Lai gan Bukovska daiļrades cienītāji varētu strīdēties, ka seriāla veidotāji parādījuši rakstnieku nepareizā gaismā, paša Bukovska viedokli par seriālu mēs neuzzināsim, jo rakstnieks jau 16 gadus vairs nav starp mums. Bet, ja ņem vērā, ka seriāls rosinājis arī interesi par Bukovska daiļradi, kas gan tur slikts?

Bukovskis nav vienīgais mākslinieks, kura vārdu popularizē „Grēcīgā Kalifornija”. Seriālā dzirdama Vorena Zevona mūzika, it īpaši viņa mazāk zināmie skaņdarbi. Un nav nekāds brīnums, jo Duhovnijs, kā arī seriāla producents Toms Kapinoss, ir lieli Zevona mūzikas fani. Tāpat bieži tiek minēts grupas „Slayer” vārds. Henka sarakstīto grāmatu nosaukumi seriālā ir tieši tādi paši kā metāla grupas albumu nosaukumi – „Debesu dienvidi”, „Gadalaiki bezdibenī” un „Dievs mūs visus ienīst”. Kamēr citiem skatītājiem tas varbūt arī neko neizsaka, īsti mūzikas pazinēji ar aizrautību skatās seriālu tieši tāpēc, ka tas reizē ir kā aizraujošs rēbuss, kurā veiksmīgi paslēpti mūzikas pasaules krikumi.

Henku ieliks cietumā

Lai gan Henks ir īsts antivaronis – vīrietis, kurš sabojājis attiecības gan ar savu meitu, gan mīļoto sievieti, Duhovnijam patīk savs varonis.

„Man par Henku bija diskusija ar sievu,” atklāj Duhovnijs. „Viņa pateica atklāti: „Man šis džekiņš nepatīk.” Bet es atbildēju: „Man ir sajūta, ka es zinu, kā viņu atveidot. Es viņu padarīšu īpašu.” Duhovnijs uzskatījis par izaicinājumu parādīt šo vīrieti, kurš pirmajā mirklī šķiet pilnīgi amorāls, par cilvēku, kuru saprot un kuram jūt līdzi ikviens skatītājs.

„Es pavadīju tik daudzus gadus, spēlējot seriālā, kur neviens nešķita īsts,” tā Duhovnijs, kuram pēc „X failiem” „Grēcīgā Kalifornija” bija iespēja beidzot tēlot cilvēcisku cilvēku.

„Grēcīgā Kalifornija” nominēta neskaitāmām TV balvām, un seriāls saņēmis kā „Emmy” balvu, tā „Zelta globusu”. Seriālam bija paredzētas trīs sezonas, bet tas kļuva tik populārs, ka ir uzņemta jau ceturtā sezona, un pagaidām neizskatās, ka seriāla veidotāji plāno tā noslēgumu. Varam pačukstēt, ka ceturtā sezona noslēgsies ar īstu šoku – Henks tiks ielikts cietumā! „Šķiet, viņš ir tik ļoti pagrimis, cik vien  iespējams, un tas nozīmē, ka nākamajā sezonā Henka ceļam jāved augšup,» par savu varoni spriež Duhovnijs. Aktieris patiesi izbauda seriāla filmēšanu, un arī savā varonī viņš ir teju iemīlējies.

„Es ceru, ka seriālam būs sešas sezonas,” domā Duhovnijs. „Manuprāt, kad tas beigsies, tas man vēl ne tuvu nebūs apnicis.”

Seriāla ceturtās sezonas sērijas ārzemēs sāks rādīt no janvāra, bet mums vēl jānoskaidro, kā beigsies trešā sezona. Skaties „Grēcīgo Kaliforniju” TV6 sestdienās pulksten 23.45!

Zane Lapiņa / Foto: Bulls Press