Vilnīti mulsina, ka Strīķes sakarā tiek lietots vārds „atentāts”
112
2011. gada 7. februāris, 08:37

Vilnīti mulsina, ka Strīķes sakarā tiek lietots vārds „atentāts”

Jauns.lv

KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti nedaudz esot pārsteigusi informācija par viņa vietniecei Jutai Strīķei izteiktajiem draudiem, taču viņš nevēlētos to dēvēt par atentātu.

Kā šorīt Latvijas Radio sacīja Vilnītis, viņu "nedaudz pārsteidza šī ziņa, īpaši lietojot vārdu "atentāts". Neņemos spriest, cik tas ir atbilstošs, ir kompetentākas amatpersonas, kas to var izvērtēt."

Vilnītis sacīja, ka arī līdz šim ir bijusi informācija par vienai vai otrai amatpersonai izteiktiem draudiem, taču šādu gadījumu nav bijis daudz.

Viņš sacīja, ka neoficiālas ziņas viņš ne apstiprināšot, ne noliegšot, taču piebilda, ka pagājušajā nedēļā saņēmis "dažāda rakstura informāciju, tā tika apkopota un nosūtīta dažādām kompetentām institūcijām izvērtēšanai". Vilnītis neprecizēja, no kurienes saņēmis šo informāciju.

Par Strīķes vēršanos ar iesniegumu par draudiem viņas drošībai Vilnītis sacīja, ka likumā esot paredzēta kārtība, kā rīkoties, ja amatpersona jūt drošības vai dzīvības apdraudējumu. Vairāk viņu uztraucot tas, ka šāda veida informācija nākot no medijiem, "turklāt apgalvojuma formā".

Vilnītis uzskata, ka cilvēks, kurš informējis medijus par šo faktu, visticamāk, ir rīkojies nelikumīgi, un šo faktu, cerams, pārbaudīšot tiesībsargājošās institūcijas.

KNAB priekšnieks sacīja, ka, nenoliedzami, žurnālistiem ir jādarbojas sabiedrības interesēs un sabiedrības labā, taču, viņaprāt, ziņas, kas sākas ar vārdiem "iespējams" un "visticamāk", liecina par melno "pr".

Vilnītis esot izbrīnīt arī par atsevišķā portālā pieejamo informācijas daudzumu par konkrēta kriminālprocesa detaļām. "Mani uztrauc un dara uzmanīgu tas, ka šiem žurnālistiem ir pieeja kriminālprocesa materiāliem," sacīja KNAB priekšnieks.

"Šādu detaļu atklāšana neuzlabos izmeklēšanas kvalitāti. Ja informāciju būs nopludinājis KNAB darbinieks, rīkošos saskaņā ar likumu, lai tādus gadījumus novērstu. Informācija nākusi ļoti strauji," sacīja Vilnītis un piebilda, lai jautājot "pietiek.com" žurnālistei, kā izpaužas viņa padziļinātā interese par šo kriminālprocesu. Viņš sadarbojoties tikai ar prokuratūru.

Atbildot uz jautājumu par ilgstošajām nesaskaņām KNAB iekšienē, Vilnītis sacīja, ka viņam neesot domstarpību ne ar vienu biroja darbinieku, no visiem tiek prasīts tikai viens - izpildīt darbu un ar likumu tiem uzliktās prasības.

Viņš vēl nesot saņēmis atbildi no prokuratūras saistībā ar daudzajām sūdzībām KNAB nesaskaņu jautājumā, bet, "ja kādam ir vēlme turpināt sūdzēties, tad lai to arī dara. lai sūdzas, bet lai no tā necieš darbs, - sūdzību rakstīšana jau arī aizņem zināmu laiku".

Vilnītis norādīja, ka tuvākajās dienās noslēgšoties viena no KNAB sāktajām dienesta pārbaudēm, kas, pēc viņa domām, esot "atslēgas būtība, kāpēc sākās iekšējās nesaskaņas". Par dienesta pārbaudes rezultātiem noteikti tiks informēta sabiedrība.

"Tas nebūs nekas revolucionārs. Birojā attieksme pret pārkāpumiem, ko konstatējām, nevar tikt noklusēta, - tiem ir jāpieņem savu lietu gaita," piebilda KNAB priekšnieks.

Jau ziņots, ka pēc Latvijas Radio rīcībā nonākušās neoficiālās informācijas, pret KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi plānots atentāts, tādēļ Valsts policija viņai norīkojusi īpašu apsardzi.

Oficiāli šo informācija policijā ne apstiprina, ne noliedz, plašāku skaidrojumu solot pirmdien, 7.februārī. Neoficiāli šo informāciju vairāki avoti, stāstot, ka Strīķei izteikti nevis vienkārši draudi, bet gan veikts pasūtījums par viņas nogalināšanu.

Strīķe pati rakstījusi iesniegumu Valsts policijai, lai iegūtu īpašu policijas apsardzi, kuras iegūšana ir sarežģīts process, jo jāpārliecina gan policija, gan ģenerālprokuratūra.

Ne iekšlietu ministre Linda Mūrniece, ne Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs šādu informāciju nedz apstiprināja, nedz noliedza.

Atentāta organizēšana tiek saistīta ar šonedēļ KNAB aizturēto Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku Vladimiru Vaškeviču, ziņo Latvijas Radio.

LETA/Foto:LETA