Sabiedrība
2011. gada 13. februāris, 13:02

SC tiesībsarga amatam piedāvā Jura Jansona kandidatūru

Jauns.lv

Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) piedāvājusi "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijām kā potenciālo kandidātu tiesībsarga amatam apspriest "Rīgas slimokases" (RSK) likvidatoru Juri Jansonu, aģentūrai LETA sacīja SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

"Pagaidām Jansonu nevar uzskatīt par SC kandidātu tiesībsarga amatam, jo mēs gaidām, kādu viedokli paudīs "Vienotības" un ZZS frakcijas," skaidroja Urbanovičs. Jansona kandidatūru apspriest SC piedāvāja jau piektdien.

Urbanovičs sacīja, ka pirmdien, 14.februārī, pēcpusdienā "Vienotības" un ZZS frakcijas jau varētu būt apspriedušas Jansonu kā potenciālo tiesībsarga amata kandidātu.

"Ja Jansonam būs atbalsts "Vienotības" un ZZS frakcijās vai vismaz vienā no šīm frakcijām, tad mēs viņu virzīsim kā mūsu oficiālo kandidātu tiesībsarga amatam. Tas tiks darīts tikai tad, ja redzēsim, ka varam rēķināties ar deputātu balsīm," sacīja Urbanovičs.

Ja pēc apspriešanas Jansonu neatbalstīs ne "Vienotības", ne ZZS frakcija, tad SC šo kandidatūru nevirzīs. "Tad meklēsim un piedāvāsim citu kandidātu," sacīja Urbanovičs.

Viņš piebilda, ka Jansona apspriešanas rezultāti varētu būt zināmi pirmdien, vai otrdien.

ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām frakcija Jansonu kā potenciālo tiesībsarga amata kandidātu vēl nav apspriedusi. "Droši vien, to darīsim pirmdien. Iepazīsim šo cilvēku, vērtēsim. Pagaidām nekāda viedokļa par Jansonu nav, jo šo cilvēku nepazīstu," sacīja Brigmanis.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") aģentūrai LETA sacīja, ka frakcijā Jansona kandidatūra vēl nav apspriesta. "Mēs visus lēmumus pieņemam kolektīvi apspriežoties, tāpēc nevaru prognozēt, kāds būs frakcijas viedoklis. Es personiski Jansonu pazīstu, jo esmu ar viņu kopā strādājusi, un mans viedoklis par viņu gan kā par juristu, gan kā par menedžeri ir pozitīvs," sacīja Āboltiņa.

Viņa piebilda, ka patlaban situācijā, kad jebkurš jurists cilvēciski baidās, ka viņam var tikt "piekarināts" kāda politiķa vai politiskā spēka simpātijas tēls, var apbrīnot Jansona drosmi, ja viņš ir piekritis iespējamai savas kandidatūras izvirzīšanai tiesībsarga amatam.

"Pēc tiesībsarga ievēlēšanas Saeimā būtu jāatgriežas pie jautājuma, vai tiesībsargs vispār ir jāizvirza politiķiem. Šis jautājums skar gan Saeimas prestižu, jo labi zināmi gadījumi ar Jāni Maizīti un Andreju Judinu, gan arī paša tiesībsarga prestižu. Cilvēkam jābūt ļoti drosmīgam, lai piekristu kandidēt vadīt institūciju, kura visiem asociējas tikai ar iekšējām nesaskaņā un kuras prestižs sabiedrības acīs nav augsts," sacīja Āboltiņa.

Jurim Jansonam ir augstākā profesionālā juridiskā izglītība, kā arī sociālo zinātņu maģistra grāds ekonomikā un viņš ir Rīgas Stradiņa universitātes, doktorants studiju programmā "Tiesību socioloģija".

Bijis Juridiskās palīdzības administrācijas direktors, vēlāk apdrošināšanas sabiedrības "RSK apdrošināšanas AS" vadītājs, 2010.gadā sakarā ar uzņēmuma likvidāciju, atbrīvots no valdes priekšsēdētāja amata un iecelts par uzņēmuma likvidatoru.

LETA