Sabiedrība
2011. gada 2. marts, 21:27

Mūžībā aizgājusi baleta dejotāja Lora Ļubčenko

Jauns.lv

Mūžībā aizgājusi baleta soliste Lora Ļubčenko, trešdienas vakarā informēja Latvijas Nacionālās operas (LNO) pārstāve Inga Vasiļjeva.

Baleta māksliniece mirusi 61 gada vecumā Kanādā.

Ļubčenko bija LNO baleta trupas soliste no 1974. līdz 1991. gadam, no 1991. līdz 1993. gadam viņa darbojās kā LNO baleta pedagoģe, bet 90. gadu nogalē pārcēlās uz Kanādu, kur strādāja par klasiskās dejas pedagoģi.

Ļubčenko repertuārā bija vadošās lomas klasiskajos baletos „Žizele”, „Dons Kihots”, „Apburtā princese”, „Gulbju ezers”, kā arī Džuljeta Prokofjeva „Romeo un Džuljeta”, Gajanē Hačaturjana baletā „Gajanē”, Kristīne Karlsona baletā „Ugunī”.

Ļubčenko 1976. gadā Vissavienības baleta mākslinieku konkursā Maskavā ieguva zelta medaļu, bet 1977. gadā ieguva diplomu „Par labāko klasisko duetu” starptautiskajā baleta konkursā Maskavā.

„Nepaklausība un klusums, divi it kā nesavienojami pretpoli, piederas Lorai Ļubčenko. Cauri visām lomām man jādomā par mazu, spītīgu meiteni ļaunā baletlikteņa priekšā. Viņa atrod sevī to brīnumsērkociņu - fejas zizli, vīlas mirtes zaru, kam degot pasaule brīnišķīgi pārvēršas. Liktenis sakņūp neatlaidības priekšā, un tagad jau viņa, atraidītā balerīna, neglītais pīlēns, ir noteicēja, bet liktenis – izpildītājs, ” tā par Ļubčenko rakstīja Eriks Tivums grāmatā „Nakts ar balerīnu”.

BNS