Sabiedrība
2011. gada 18. marts, 12:02

Četru dienu laikā Latvijas Sarkanajam Krustam ziedoti 3500 latu Japānai

Jauns.lv

Četru dienu laikā Latvijas Sarkanajam Krustam (LSK) ir ziedoti 3500 latu, lai sniegtu palīdzību zemestrīcē un cunami viļņos cietušajiem Japānā.

"Tā ir ļoti laba atsaucība, ņemot vērā, ka Japāna nav izsludinājusi starptautisku lūgumu ziedot," uzskata LSK pārstāve Eva Ikauniece. Cilvēki ziedo dažādas summas, ir arī uzņēmumi, kas ziedojuši vairākus simtus latu.

"Mēs paši nemitīgi sekojam informācijai ziņās par notikumiem Japānā, palīdzības sniegšanu organizē Japānas Sarkanais Krusts," pastāstīja LSK pārstāve.

Latvijas Sarkanais Krusts aicina ziedot naudu cietušo atbalstam, bet papildu sabiedrības atbalsts tiks lūgts, ja būs saņemta informācija par konkrētu speciālistu vai lietu nepieciešamību. Līdzekļus var pārskaitīt uz LSK ziedojumu kontu vai ziedot, zvanot pa ziedojumu tālruni 90 006 880.

Palīdzības sniegšanu koordinē Japānas Sarkanais Krusts, kura brīvprātīgo operatīvo vienību dalībnieki sniedz medicīnisko aprūpi cilvēkiem mobilajās klīnikās, kas ir izveidotas zemestrīces skartajā reģionā, nodrošina ūdeni, ēdienu, segas pagaidu patversmēs, kurās izvietoti pirms sprādzieniem atomelektrostacijā evakuētie cilvēki.

Starptautiskā Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness biedrību federācija ir nosūtījusi uz Japānu profesionāļu komandu, kas atbalstīs Japānas Sarkanā Krusta darbību, izvērtēs nepieciešamās palīdzības apjomu, jo vēl nav iespējams noteikt patieso postījumu apmēru un cietušo skaitu.

Lai palīdzētu cilvēkiem atjaunot saikni ar tuviniekiem, kuri atradās zemestrīces skartajā reģionā, Starptautiskā Sarkanā Krusta Komiteja ir izveidojusi īpašu mājaslapu.

Kā jau ziņots, 11.martā Japānu satricināja deviņas balles stipra zemestrīce un valsts ziemeļu piekrasti nopostīja desmit metrus augsts cunami, turklāt izraisot avāriju Japānas Fukušimas atomelektrostacijā, kas ir lielākā kodolkrīze kopš Černobiļas katastrofas 1986.gadā.

LETA