Sabiedrība
2011. gada 18. marts, 20:07

Nākamnedēļ skolēniem būs pavasara brīvlaiks

Jauns.lv

Šodien skolēniem ir pēdējā mācību diena pirms pavasara brīvlaika, kas ilgs visu nākamo nedēļu no 21.marta līdz 27.martam.

Skolēniem skolā būs jāatgriežas 28.martā.

Kā ziņots, Ministru kabineta noteikumi paredz, ka 2010./11.mācību gads sākās 2010.gada 1.septembrī un ilgs līdz 2011.gada 31.maijam. 9.klases skolēniem mācības beigsies 2011.gada 20.maijā, bet mācību gads - 2011.gada 10.jūnijā. Savukārt 12.klases skolēniem mācības beigsies 2011.gada 20.maijā, bet mācību gads - 2011.gada 17.jūnijā.

Pirmais semestris sākās 1.septembrī un ilga līdz 23.decembrim, savukārt otrais semestris sākās 2011.gada 6.janvārī un ilgs līdz 31.maijam.

Vasaras brīvlaiks būs no 2011.gada 1.jūnija līdz 31.augustam.

Papildu brīvdienas 1.klases skolēniem un projektu nedēļu vienas nedēļas garumā katra skola nosaka individuāli.

Kā ziņots, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) aicina vecākus pārrunāt ar saviem bērniem, kā droši pavadīt pavasara brīvlaiku, lai tas nebeigtos ar traģiskām sekām.

VUGD pārstāve Viktorija Šembele stāstīja - lai brīvdienas noritētu bez starpgadījumiem, bērniem ir jāizskaidro, kas jādara, lai nepieļautu ugunsgrēka izcelšanos, kā izvairīties no traģiskiem atgadījumiem uz ledus un dažādiem sadzīviska rakstura nelaimes gadījumiem, kā arī kā rīkoties gadījumā, ja nepieciešama ugunsdzēsēju, mediķu vai policijas palīdzība.

Pavasara brīvlaiks šogad sakrīt ar laiku, kad Latvijas upēs, ezeros, dīķos un arī jūrā vēl vietām ir ledus, bet tas ir kļuvis trausls, nedrošs, un palielinās iespēja ielūst ledū. Tāpēc VUGD un NMPD atgādina, ka pa ledu staigāt patlaban ir aizliegts, jo tādējādi tiek apdraudēta cilvēka veselība un dzīvība.

Katru gadu notiek traģiskas nelaimes tā iemesla dēļ, ka bērns dodas uz ledus glābt savu četrkājaino draugu vai savu vienaudzi, vecāki ir aicināti ar bērnu pārrunāt, ka šādā situācijā nevajag pašam doties palīgā, bet gan nekavējoties zvanīt 112 vai pievērst apkārtējo cilvēku uzmanību notikušajai nelaimei, uzsver Šembele.

Tāpat ar bērniem būtu jāpārrunā ugunsdrošības jautājumi, tas, ka nedrīkst dedzināt pērno zāli. Bērniem jāatgādina, ka, atstājot mājokli, ir jāpārliecinās, ka plīts ir izslēgta, elektroierīces, piemēram, gludeklis, sildītājs, atvienotas no elektrības padeves. Bērnu nepareizu rīcību ar uguni var veicināt gan zinātkāre, gan neprasme veikt saimniecības darbus, tāpēc bērnam ir jāizskaidro, kādas sekas var radīt spēlēšanās ar uguni un vieglprātīga attieksme pret ugunsdrošību.

Savukārt NMPD mediķi aicina piemēroti ģērbties un atgādina, ka "pirmās pavasarīgi saulainās dienas nenozīmē, ka ir pietiekami silts, lai bērni dotos ārā kreklos ar īsām piedurknēm, šortos vai citās ļoti plānās drēbēs".

Tāpat vecākiem vajadzētu ik rītu pārrunāt bērna dienas plānus, kurp bērni nolēmuši doties, ar ko kopā pavadīs brīvo laiku un kad paredzēts atgriezties mājās, un palūgt bērniem dienas laikā viņus informēt par izmaiņām dienas plānos. Bērna dienas kārtības pārzināšana ļaus savlaicīgi informēt bērnu par iespējamajiem apdraudējumiem un ieteikt, kas jādara, lai izvairītos no nelaimes, uzsver VUGD un NMPD.

VUGD un NMPD atgādina, ka par bērnu drošību ir atbildīgi pieaugušie.

LETA