Politika
2011. gada 29. marts, 15:12

Pabalstu ierobežojumus saglabās līdz 2014.gada beigām

Jauns.lv

Ierobežojumi slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku pabalstiem un bezdarbnieku pabalstam tiks saglabāti līdz 2014.gada 31.decembrim.

To paredz šodien valdībā akceptētie grozījumi likumos "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam".

Ierobežojumi noteic, ka gadījumos, ja pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu, tad piešķirtais pabalsts dienā būs 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata. Ierobežojumi attiecas uz slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku, kā arī bezdarbnieku pabalstiem.

Pabalstu izmaksu ierobežojums noteiks, ņemot vērā, ka tuvākajos gados tiek plānots būtisks valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta deficīts. Šāda regulējuma mērķis ir sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilitātes nodrošināšana, sniedzot personām pilnvērtīgus valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumus un nodrošinot sabiedrības labklājību, teikts likuma grozījumu anotācijā.

Nosakot šādus ierobežojumus, speciālajā budžetā tiek iegūti papildu līdzekļi - 2013.gadā tiks ietaupīti 25,83 miljoni latu un 2014.gadā - 26,42 miljoni latu. Pastāvot būtiskam speciālā budžeta deficītam, arī šāds relatīvi neliels ietaupījums ir nozīmīgs, teikts likuma grozījumu anotācijā.

Turklāt sagatavotajā likumprojektā tiek uzsvērts, ka šādi pasākumi ir noteikti, rūpīgi izvērtējot iespējamās alternatīvas nepieciešamo papildu līdzekļu iegūšanai valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumu sniegšanai, un citas alternatīvas sociālās apdrošināšanas ieņēmumu un izdevumu līdzsvarošanai - papildu sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes paaugstināšana, valsts vecuma pensiju samazināšana - ir personu tiesībām un interesēm mazāk labvēlīgas.

Ja no 2013.gada 1.janvāra tiktu atcelti pabalstu ierobežojumi, kā tas bija sākotnēji plānots, šo pabalstu saņēmēju pabalstu veidā gūtie ienākumi palielinātos: vidējam maternitātes pabalsta saņēmējam par 21,5%, vidējam paternitātes pabalsta saņēmējam par 32,8%, vidējam vecāku pabalsta saņēmējam par 21,5%, vidējam slimības pabalsta saņēmējam par 14,9%, bet vidējam bezdarbnieka pabalsta saņēmējam par 4,2%, teikts likumprojekta anotācijā.

Pērn vidēji mēnesī maternitātes pabalstu skaits bija 1215, paternitātes pabalstu - 591, vecāku pabalstu - 12 945, slimības pabalstu - 15 789, bezdarbnieka pabalstu - 60 316.

Kā ziņots, finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzskata, ka ierobežojumiem dažādiem pabalstiem vajadzētu būt spēkā līdz brīdim, kamēr Latvija pievienosies eirozonai, un to prasa arī starptautiskie aizdevēji, Eiropas Komisija.

LETA