Latvijas pelnošākais ierēdnis māmiņu algā saņem 45 tūkstošus
Sabiedrība
2011. gada 5. aprīlis, 10:58

Latvijas pelnošākais ierēdnis māmiņu algā saņem 45 tūkstošus

Jauns.lv

Latvijas vislabāk atalgotais ierēdnis – Latvijas Bankas Tirgus operāciju pārvaldes vadītājs Raivo Vanags pērn saņēmis arī valstī vislielāko „māmiņu algu” – 45 106 latus.

­

Līdz ar to Latvijas Bankas valdes loceklis un Tirgus operāciju pārvaldes vadītājs Raivo Vanags ir uzskatāms par valsts turīgāko ierēdni, kurš saņem ne tikai vislielāko algu, bet ir arī pamanījies no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) „izkarot” vislielāko pabalstu, ziņo portāls Pietiek.com.

111 000 latu algā un 45 000 pabalstos

Viņš 2010. gadā līdztekus gandrīz 111 tūkstošu latu lielajam atalgojumam Latvijas Bankā saņēmis arī vairāk nekā 45 tūkstošu latu lielu pabalstu no VSAA, raksta portāls pietiek.com.

Kā liecina Vanaga Valsts ieņēmumu dienestam iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2010. gadu, viņš līdztekus rekordlielajiem ienākumiem Latvijas Bankā, kas gandrīz trīsarpus reizes pārsniedz Valsts prezidenta gada atalgojumu, viņš saņēmis arī nelielas summas no noguldījumu procentiem, bet pabalstā no VAAA – 45 106 latus.

Ne pats Vanags, ne Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un tās preses pārstāvis Mārtiņš Grāvītis pirmdien nevēlējās atbildēt uz jautājumu, ar kādu pamatojumu saņemts šis rekordlielais pabalsts un vai Latvijas Bankas vadība par to ir lietas kursā.

Saņem „māmiņu algu” nereģistrējot laulību

Pieejamā informācija ļauj secināt, ka iespaidīgais pabalsts, visticamākais, ir bijis Vanaga saņemtā „māmiņu alga”. Deklarācijā par 2009. gadu kā Vanaga ģimenes locekļi norādīti tēvs, māte un māsa, savukārt 2010. gadā deklarācijā jau minēts arī ģimenes jaunpienācējs - dēls Riko. No tā izriet, ka 45 tūkstošus lielo pabalstu Vanags, visticamākais, saņēmis saistībā ar to, ka oficiāli deklarējis sevi kā dēla kopēju, kam tad arī pienākas atbilstoši oficiālajam ienākumu līmenim noteikta „māmiņu alga”.

Šādā veidā, pēc visa spriežot, Vanags maksimāli izmantojis līdz pagājušā gada novembra sākumam doto iespēju turīgiem cilvēkiem saņemt pabalstus, kas desmitiem un pat simtiem reižu varēja pārsniegt trūcīgāku vecāku saņemtos pabalstus. Tagad uz turpmākajiem trim gadiem spēkā ir stājušies pabalstu „griesti”, kas jaunus „māmiņu algu” rekordus vairs nepieļauj.

Interesanti, ka, spriežot pēc Vanaga deklarācijas, uz „māmiņu algu” viņš pieteicies, neraugoties uz to, ka nemaz nav reģistrējis laulību ar bērna māti. Tomēr tas arī nav nepieciešams, jo šos pabalstus izmaksā neatkarīgi no tā, vai bērns dzimis reģistrētā laulībā vai ne.

Vēl lielāka alga tikai Rīgas Brīvostas šefam

Jāpiebilst, ka Vanaga amatpersonas deklarācija rāda stabili augstu turīguma līmeni: viņam pieder divi nekustamie īpašumi Rīgā un Kolkā, kā arī divas automašīnas, un, lai gan ierēdņa parādsaistības ir 251 tūkstotis eiro, viņa noguldījumi bankās šo summu pārsniedz par aptuveni 10 tūkstošiem eiro, raksta pietiek.com.

Savukārt Vanaga pagājušā gada atalgojuma rekordu, pēc visa spriežot, pārspējis tikai Rīgas Brīvostas pārvaldes (kas gan ir nevis valsts, bet pašvaldības iestāde) pārvaldnieks Leonīds Loginovs, kura alga pērn bijusi vairāk nekā 124 tūkstoši latu.

Kasjauns.lv/Foto: ekrānšāviņš no pietiek.com/Ieva Čīka/LETA

­