Saeimas deputāts apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā
Politika

Saeimas deputāts apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā

Jauns.lv

Saeimas deputāts Juris Silovs no ''Saskaņas centra" (SC) apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā, vēsta TV3 raidījums ''Nekā Personīga.'' Amatpersona slēpusi pēdas avārijai, ko izraisīja ar dienesta auto.

Saeimas deputāts apsūdzēts par krāpšanu lielā apmē...

Blēdība pastrādāta vēl laikā, kad Silovs pildīja Garkalnes novada domes priekšsēdētāja pienākumus. Amatpersona slēpusi pēdas avārijai, ko izraisīja ar dienesta automašīnu. Silovs notikušajā iesaistīja arī sievu, izmānīja apdrošināšanas atlīdzību, bet tagad abi ar dzīvesbiedri nonākuši uz apsūdzēto sola. Pirmajai tiesas sēdei jānotiek jau pēc divām nedēļām, un parlaments ir nebijuša precedenta priekšā - kā tiesāt deputātu, kurš līdz ar nonākšanu Saeimā ieguvis imunitāti.

Silovam saņemt vēlētāju atbalstu Garkalnē 2005.gadā notikušajās pašvaldību vēlēšanās nesagādāja nekādas problēmas. Garkalnes novada domes priekšsēdētāja krēslā viņš nosēdēja ilgi, taču trīs gadus pēc ievēlēšanas sāka parādīties runas par Silova it kā reibumā izraisītu autoavāriju, kura pēdas viņš rūpīgi slēpis.

''Nekā personīga" rīcībā ir ziņas, ka avārija notikusi ar pilnīgi jaunu ''Toyota Land Cruiser", ko dome bija iegādājusies par iedzīvotāju naudu – ap 30 000 latu. Ar melno jaudīgo džipu brauca galvenokārt Silovs pats, arī liktenīgajā dienā, dodoties mājās Upesciemā no kādām svinībām. Silovam auto neizdevās savaldīt un tas ietriecās kokā. Cieta gan pats Silovs, gan spēkrats. Iespējams bailes tikt pieķertam, braucot reibumā bija iemesls, kāpēc Silovs apgalvoja, ka avārijas brīdī pie stūres nav sēdējis viņš, bet gan sieva Jeļena.

Apdrošinātājs nelabotu auto par savu naudu, ja zinātu, ka sadursmes brīdī to vadījis autovadītājs alkohola reibumā. Aculiecinieki stāsta, ka Silova dzīvesbiedres automašīnā nebija, un viņa ieradusies notikuma vietā īsi pēc notikušā.

Sasistā automašīna tika rūpīgi slēpta. Notikušais nebūtu nācis gaismā, ja kāda domes amatpersona ''Wess Motors'' pagalmā neuzietu un nenofotografētu pamatīgi saskādēto dienesta auto. Silovs bija pratis sarunāt ar auto dīleri un, kamēr auto laboja, vietā brauca tieši ar tādu pašu "Toyota" džipu. Pat numura zīmes bijušās līdzīgas, lai domē neviens blēdīšanos nepamanītu. Skādi novērsa par domes naudu. Vērīgā amatpersona vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, birojs konstatēja, ka notikusi krāpšana un pēc piekritības lieta nonāca ekonomikas policijā.

Tagad domē nestrādā ne amatpersona, kura mēru pieķēra, ne pats Silovs. Viņš pārcēlies uz Saeimu. Silovs 10.Saeimas vēlēšanās kandidēja no SC saraksta un saņēma vairāk nekā 3000 vēlētāju plusiņu. Taču ekonomikas policija turpināja sen iesākto izmeklēšanu un vēl krietni pirms vēlēšanu sarakstu iesniegšanas, pagājušā gada 14.jūnijā, pret Silovu un viņa sievu prokuratūra sāka kriminālvajāšanu par krāpšanu lielā apmērā.

Krimināllikuma pants, pēc kura deputāts Silovs apsūdzēts, ir smags un paredz cietumsodu no pieciem līdz 13 gadiem vai arī naudas sodu līdz 27 000 latu. Pirmā tiesas sēde nozīmēta jau 26.aprīlī.

Bet līdz ar iekļūšanu Saeimā, Silovs ieguva deputāta imunitāti un tā viņu sargā. Lai izdotu deputātu kriminālvajāšanai vai citādai personas brīvībai ierobežošanai, Saeimas deputāti tam piekrīt vai nepiekrīt balsojot. Apsūdzību pret Silovu cēla, vēl pirms viņš ieguva imunitāti. Tomēr vairākums "Nekā personīga'' aptaujāto juristu uzskata, ka Saeimai tagad ir jāizdod Silovs tiesāšanai, tikai jautājums - kādā procedūrā. Ja deputāti izlemtu, ka Silovam tiesas priekšā jāstājas, viņš zaudētu tiesības apmeklēt Saeimas sēdes un saņemtu tikai pusi no atalgojuma.

Silovs varētu arī mandātu nolikt un pasargāt frakcijas un Saeimas reputāciju. Taču visdrīzāk to nedarīs, jo apsūdzību uzskata par nepamatotu un sevi par vainīgu neuzskata.

LETA / Foto: Ieva Čīka/LETA