Skandalozajam parādniekam Nordam atkal piešķir naudu
Sabiedrība
2011. gada 18. aprīlis, 13:15

Skandalozajam parādniekam Nordam atkal piešķir naudu

Jauns.lv

Latvijas Nacionālais Kino centrs nule kā piešķīris 80 000 latu lielu finansējumu skandalozā režisora Jāņa Norda spēlfilmas „Mammu, es tevi mīlu” pabeigšanai.

­

No visām mākslas filmām, ko Nacionālais Kinocentrs (NKC) atbalstījis, tieši Norda filmai atvēlēta vislielākā summa. Katrā ziņā daļa no šīs summas Nordam palīdzēs izlīst no finansiālajām grūtībām, jo pēdējā laikā viņš bija pamanījies iekulties pamatīgos parādos.

Bēgšana no Londonas restorāniem

Kasjauns.lv jau rakstīja ka pērn novembrī Nords kļuva bēdīgi slavens nevis ar kino, bet bēgšanu no dārgiem Londonas restorāniem. Kopumā viņš aizmuka no deviņiem smalkiem krogiem, pametot nesamaksātus rēķinus vairāk nekā 5800 sterliņu mārciņu (4750 latu) apmērā. Pēdējā reize pēc smalku ēdienu un vīnu baudīšanas restorānā „L’Oranger” (gandrīz 1000 mārciņu rēķins) bija liktenīga — Nordu noķēra viesmīļi.

27 gadus vecais Nords stājās tiesas priekšā Vestminsterē, kur viņam nolasītas apsūdzības deviņos punktos par vairāku restorānu rēķinu neapmaksāšanu.

Nords tiesā atzina savu vainu visos apsūdzības punktos. Toreiz Norda advokāts Brūss Rīds tiesā pavēstīja, ka jaunais vīrietis mēģinājis atstāt iespaidu uz savu „dārgi izmaksājošo” draudzeni – Zani Bērziņu, kura nav zinājusi, ka viņš neapmaksā rēķinus. Vēl viena rēķinu neapmaksāšanas versija bija tāda, ka Nords ar bēgšanu no restorāniem nesamaksājot gatavojies savai jaunajai filmai.

Kultūrkapitāla fonda parādnieks

Tai pašā laikā Nords bija iekļuvis arī Kultūrkapitāla fonda parādnieku sarakstā. 2009. un 2010. gadā viņš kopumā saņēma 5450 latu savām maģistra studijām Londonā. Nords Londonā ieguva maģistra grādu Lielbritānijas Nacionālajā filmu skolā un ar finansēm viņam nav bijis pārāk spīdoši.

Jaunais režisors nebija iesniedzis atskaites par paveikto un līdz ar to automātiski tika uzskatīts par parādnieku. Tagad viņš no parādnieku saraksta ir svītrots, kasjauns.lv uzzināja Kultūrkapitāla fondā, jo viņš ir iesniedzis visas nepieciešamās atskaites.

Nords varētu saņemt vairākus tūkstošus

Lai izkultos no visām nepatikšanām, Nordam kā ēst ir nepieciešami vairāki tūkstoši latu. Nu viņš vismaz daļu no tiem ir ieguvis no Nacionālā Kinocentra.

NKC vadītājas vietnieks filmu ražošanas jautājumos Uldis Dimiševskis kasjauns.lv teica, ka centrs, izvērtējot pieteikumus spēlfilmu konkursam, nav vis vadījies pēc konkrētām personībām, šajā gadījumā Norda, kurš ir iekļuvis pamatīgos parādos, bet izvērtējis iesniegtos projektus. Šai gadījumā filmu „Mammu, es tevi mīlu” veido studija „Tanka”, un „Tanka” nav parādnieku sarakstos. Pie tam par naudas izlietošanu būs atbildīgs nevis filmas režisors, bet gan studija „Tanka”.

Studijas „Tanka” pārstāve, filmas „Mammu, es tevi mīlu” producente kasjauns.lv teica. ka Nords no 80 000 latu lielā finansējuma saņems „salīdzinoši nelielu summu”. Konkrēti cik, gan viņa neprecizēja, jo tā esot „konfidenciāla informācija”. Producente vien noteica, ka tā esot mazāka par desmit procentiem (mazāk par 8000  latu). Tomēr no teiktā izriet, ka Nords par darbu studijā „Tanka” no valsts budžeta varētu saņemt vairākus tūkstošus latus.

„Mammu, es tevi mīlu” varētu būt gatava nākamā gada rudenī. Tas būs trilleris, kas stāstīs par piedzīvojumiem bagātu nedēļu 6. klases skolnieka Raimonda dzīvē.

Elmārs Barkāns/ Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva

­