Vācu žurnālisti brīnās par latviešu aizraušanos ar bērzu sulu
"Latvijas iedzīvotāju rudens sēņošanas mānija plašajos mežos ir daudz aprakstīta, bet pavasara bērzu sulas sezona ir tikpat iecienīta nacionālā laika pavadīšana," raksta Vācijas aģentūra DPA.
"Bruņojušies ar īpašiem rokas urbjiem, spaiņiem sulas vākšanai un koka tapām, simtiem cilvēku aprīlī steidzas mežā, lai iegūtu viegli saldeno sulu."
Aģentūras korespondenta Gaujas Nacionālajā parkā sastaptais Gints ar meitu Lauru atturas izpaust savus pilnos vārdus, taču uzstāj, ka ir ļoti saudzīgi pret kokiem aizsargātajā teritorijā. "Mēs nekad neizmantojam tos pašus kokus divus gadus pēc kārtas un mēs vienmēr tos pienācīgi aizveram," stāstīja Gints.
Videofailu koplietošanas vietnē "YouTube" lielu popularitāti iemantojis ieraksts, kurā Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka demonstrē pareizu bērzu ieurbšanas tehnoloģiju. Videoierakstā Līdaka pēc urbuma izdarīšanas dzer bērzu sulu tieši no koka.
DPA norāda, ka bērzu sulas iecienījuši arī rīdzinieki, nevienam nekurnot par sastrēgumu noslogotajā Valdemāra ielā, ko izraisa ielas malā pie bērzu sulas tirgotājas piestājušās automašīnas.
Populārais pavārs Mārtiņš Rītiņš nesen veltījis veselu televīzijas pārraidi bērzu sulām, piedāvājot ar bērzu sulām gatavotu kokteili "Mojito". Par spēcīgāko apliecinājumu tam, ka bērzu sulas nākušas modē, tiek minēta to parādīšanās "Berga Bazāra" lauku tirdziņā.
Pēc aģentūras DPA novērtējuma, "Berga Bazāra" tirdziņā Tukuma zemnieka Pētera Paparinska piedāvātā bērzu sula ir viena no labākajām valstī. "Tāpat kā labs vīns, bērzu sula ir dabas produkts. Tās garša ir atkarīga no augsnes, laika apstākļiem un pat zemes augstuma. No kokiem, kas aug augstākās vietās, sula ir saldāka nekā no zemāk augošajiem, īpaši šogad, kad vēlo plūdu dēļ bērzu sulas ir mazliet ūdeņainas," skaidroja Paparinskis.
Ingmārs Līdaka māca, kā urbt bērzu sulas
LETA / Foto: Edijs Pālens/ LETA