Ceļu sakārtošanai nepieciešami 4 miljardi latu
Sabiedrība

Ceļu sakārtošanai nepieciešami 4 miljardi latu

Jauns.lv

Ogrē un Talsos būvnieku dēļ pilsētas ielas kļuvušas neizbraucamas, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga". Ogres ielas pārvērtušās par lēni izbraucamiem ierakumiem, un šāda situācija nelielajā pilsētā ir jau vairāk nekā gadu.

Ceļu sakārtošanai nepieciešami 4 miljardi latu...

Latvijas ceļu sakārtošanai nepieciešami 4 miljardi latu.
Latvijas ceļu sakārtošanai nepieciešami 4 miljardi latu.

Ogres gadījums ir tipisks piemērs pēdējo gadu saimniekošanai, kad kompānijas, lai nebankrotētu, uzvar ar zemāko cenu, bet pēc tam secina, ka īsti darbus paveikt nevar, ziņoja raidījums.

2009.gadā SIA "BMGS" uzvarēja Vides ministrijas konkursā par ūdens tīklu izbūvi Ogrē. Līgums par pusotru miljonu latu paredzēja ūdens saimniecības sakārtošanu un pēc tam arī ceļu savešanu kārtībā.

No 14 pretendentiem "BMGS" piedāvājums bija viens no lētākajiem. Paņēmuši apakšuzņēmējus - "Latenergoprojektu" - viņi ķērās pie darba, taču pērn līdz ziemai nebija paveikti pat ieplānotie darbi. Viens no galvenajiem iemesliem bija tas, ka darbos bija iesaistīti nepietiekami daudz cilvēku.

Kā ziņoja raidījums, 1.februārī ūdens tīkliem un ceļiem bija jābūt jau nodotiem, tai vietā visu ziemu Ogre ceļi palika pārrakti un bedraini. Pilsētu vien rotāja ātruma ierobežojums - 30 kilometri stundā. Firma "BMGS" taisnojas, ka projekta laikā radās neparedzētas grūtības un iedzīvotāji paši vainīgi, ka nebrauc ar ātrumu 30 kilometri stundā.

Ogres dome uzskata, ka situācija uz ielām, kur saimnieko BMGS, ir katastrofāla, taču izdarīt neko nevar. Šonedēļ firmai pašvaldības policija noformējusi jau 13.pārkāpumu protokolu. Dome gribējusi lauzt līgumu, taču īsti nevarot to darīt.

Ogres domes priekšsēdētājs Edvīns Bartkevičs skaidrojis: "Mēs esam šo te likumu un MK noteikumu ķīlnieki, jo praktiski mēs neko nevaram izdarīt. Ja šobrīd apturam darbus, ko būtu pelnījis šis uzņēmējs, pārtraucam līgumu. Tad mums ar viņiem būs jātiesājas. Un pēc likuma darbus varam atjaunot pēc gada, pēc esošā stāvokļa fiksācijas, pēc jauna projekta sagatavošanas. Neviens savā mājā vai savā ielā tā nestrādātu. Tā ir attieksme pret darbu."

Līdzīgu stāstu kā Ogrē piedzīvoja Talsu iedzīvotāji. Pirms diviem gadiem firma "BKC" uzvarēja konkursā par Kohēzijas fonda naudu ūdens saimniecības sakārtošanai. Projekta kopsumma ir 3,5 miljoni latu. Darbi netika paveikti, firmai tika pieteikta maksātnespēja, bet Talsu ielas palika kā ierakumi pēc kara, vietām ar atvērtām kanalizācijas lūkām, ziņoja raidījums.

Arī šajā gadījumā konkursā tika uzvarēts ar zemāko cenu.

Vides attīstības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) atzīst, ka, iespējams, daudzi uzņēmēji, kuri iepriekšējos gados uzvarējuši konkursos, atteiksies vai nespēs padarīt nolīgto. Klāt pie cenu dempinga nāks sadārdzinājums, jo no pirmā aprīļa pieaugs energoresursu un benzīna cenas.

"Tas viss apgrūtina projektu izpildi īpaši pašreizējā situācijā, kad valdība pieņēmusi lēmumu - ja projektu virzība nenotiek un divu mēnešu laikā līdzekļu neapguve ir lielāka par 15%, nekā šajā periodā plānots, tad vispār var būt runa par finansējuma pārtraukumu," komentēja Vējonis.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Bulls Press