Brigmanis: Zatleru pirmajā kārtā par prezidentu neievēlēs
Politika
2011. gada 28. aprīlis, 14:15

Brigmanis: Zatleru pirmajā kārtā par prezidentu neievēlēs

Jauns.lv

Valdi Zatleru prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā uz atkārtotu termiņu visticamāk neievēlēs. Pirmajā vēlēšanu kārtā vairāk balsu par Zatleru varētu saņemt neoficiāli minētais Egils Levits.

Par Zatlera iespējamo ātru pārvēlēšanu prezidenta amatā visnotaļ skeptisks ir Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Labākajā gadījumā viņš uzvaru varētu svinēt tikai vēlēšanu trešajā kārtā, Brigmanis teicis portālam pietiek.com.

Neoficiālās kaujas par prezidenta krēslu

Neoficiāli tiek minēts, ka „Visu Latvijai/TB – LNNK”  Valsts prezidenta amatam vēlas izvirzīt trimdas latvieti, Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu. Levits varētu atņemt to „Vienotības” deputātu balsis, kuri līdz šim zvērējuši uzticību Zatleram. „Par labu Latviju” (PLL) solījumi atbalstīt Zatleru vēl nav akmenī iecirsti. Brigmanis domā, ka par Zatleru varētu nobalsot vienīgi Guntis Ulmanis. Viņam nav uzticības PLL apgalvojumam, ka apvienība simtprocentīgi iestājas par Zatleru. Pieci – septiņi ZZS deputāti sliecas neatbalstīt Zatleru. Tas nozīmē, ka diez vai Zatleram ir gaidāma viegla uzvara, ja tā vispār ir iespējama.

Jāatgādina arī premjera Valda Domdbrovska bijušās preses sekretāres Līgas Krapānes pirms nedēļas sniegtā intervija žurnālam „ ir” , kurā viņa teica, ka politikas kuluāros jau mēnešiem tiek runāts, ka Zatlers visticamāk netiks pārvēlēts kaut vai tādēļ, ka pašā „Vienotībā”  ir līderi, kuriem ir ambīcijas ieņemt prezidenta krēslu

Jāatceras arī tas, ka gada sākumā Saeimas „Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis izteica savu „ personīgo viedokli”, ka Zatlers diez vai atkārtoti atkal kļūs par Rīgas pils saimnieku. Neoficiāli savulaik izskanēja arī informācija, ka ZZS prezidenta amatam bīda savus kandidātus, starp kuriem ir gan bijušais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, gan vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis.

„Nevajag būt naiviem – Zatleru neatbalstīs”

Tagadējam prezidentam vēlēšanu pirmajā kārtā nav cerību savākt ievēlēšanai nepieciešamo 51 balsi. Zatlers tomēr nepaliks pēdējais un turpinās cīnīties arī nākamajās kārtās, saka Brigmanis  Līdz ar šīm Brigmaņa prognozēm iespēja, ka koalīcijas partneri - ZZS un „Vienotība” - vienojas par Zatlera kopīgu virzīšanu, rādās apšaubāma.

„Vairāk velk uz to, ka pirmajā kārtā neievēlēs nevienu un visu izšķirs tas, uz kuru kandidātu otrajā kārtā pārmetīsies deputāti. Tas, ka kandidatūras būs vairākas, kas savā starpā cīnīsies, tas man arī ir diezgan skaidrs. Es domāju, ka pirmajā kārtā Zatlers noteikti neizkritīs. Var jau būt, ka kādā trešajā kārtā Zatleru ievēl. Tas, ka PLL izteica atbalstu Zatleram, tas visu to pasākumu dara vēl vairāk apšaubāmu, jo man ir skaidrs, ka tur neviens par Zatleru nenobalsos, varbūt vienīgi Ulmanis. Nevajag būt naiviem – PLL Zatleru neatbalstīs, lai ko viņi neteiktu publiski,” uzskata ZZS Saeimas frakcijas līderis.

„Tēvzemieši” sajauks kārtis

Kārtis prezidenta vēlēšanās var sajaukt arī apvienība „Visu Latvijai/TB-LNNK” , kura vēl oficiāli nesaka, vai virzīs savu kandidātu. Neoficiāla informācija liecina, ka tā kā savu kandidātu prezidenta amatam vēlētos virzīt tieslietu autoritāti, ārzemju latvieti Egilu Levitu. Tiesa, tam vēl jāsaņem paša Levita piekrišana. Politikas kuluāros izskan versijas: ja uz pirmo vēlēšanu kārtu kāds no Saeimas opozīcijas spēkiem izvirzīs spēcīgu konkurentu Zatleram, tas varētu liecināt, ka aizkulisēs jau ir panākta politiska vienošanās par plašāku atbalstu šim kandidātam, nevis esošajam prezidentam.

Par iespējamo „tēvzemiešu” kandidāta atbalstīšanu Brigmanis gan strikti noteic: „Mums ne prātā nenāk atbalstīt tēvzemiešu kandidātu.”

Neoficiāli no citiem frakcijas politiķiem izskanējis viedokli, ka situācija varētu mainīties nākamajās vēlēšanu kārtās, bet tad tam jābūt citam kandidātam, nevis ārzemju latvietim Levitam.

Elmārs Barkāns/Foto: Edijs Pālens/LETA