Politika
2011. gada 12. maijs, 18:14

Zatlers jau var rēķināties ar 48 deputātu balsīm. Arī Nacionālā apvienība atbalstīs Zatleru. VIDEO

Jauns.lv

Opozīcijā esošās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcijas deputāti šodien nolēmuši atbalstīt Valsts prezidenta Valda Zatlera pārvēlēšanu amatā, pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem sacīja apvienības priekšsēdētājs Roberts Zīle.

Gan viņš, gan Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis pauda pārliecību, ka par Zatlera kandidatūru nobalsos visi septiņi frakcijas deputāti.

Zīle norādīja, ka frakcija pozitīvi vērtējusi prezidenta komunikāciju ar plašsaziņas līdzekļiem tikai latviešu valodā. Tāpat viņš paudis nostāju, ka latviešu valoda ir instruments, kas var vienot sabiedrību.

VL-TB/LNNK arī esot apmierinājis Zatlera redzējums par ārpolitiku, enerģētiku un ekonomiku.

Pēc Zīles teiktā, frakcijas nosliekšanos par labu Zatlera pārvēlēšanai iespaidojis arī nevalstisko organizāciju viedoklis, jo daudzas no tām paudušas atbalstu esošajam prezidentam.

Nacionālās apvienības līderis uzskata, ka līdz ar VL-TB/LNNK lēmumu Zatlers praktiski esot ievēlēts, jo savas balsis viņam apsolījušas vairākas frakcijas, kurām kopā ir 48 deputāti - "Vienotības" frakcija ar 33 deputātiem, "Par labu Latviju" ar astoņiem deputātiem un tagad arī VL-TB/LNNK ar septiņiem deputātiem. Tas nozīmējot, ka Zatlera atkārtotai ievēlēšanai pietiktu tikai ar trim Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputātu balsīm.

Cilinskis atzina, ka sarunā ar Zatleru konstatētas lietas, kurās viedoklis nesakrītot pilnībā, tomēr par to paliekot diskusiju iespējas. Prezidenta pārvēlēšanas gadījumā šādas tikšanās notikšot regulāri.

Zīle un Cilinskis ar skaidroja, ka iepriekš no atsevišķu frakcijas deputātu puses izskanējušie kritiskie viedokļi neesot bijuši kategoriski. Sākumā frakcijā viedokļi bijuši atšķirīgi, tomēr frakcija nonākusi pie vienota lēmuma.

Spriežot pēc politiķu paustajiem solījumiem, Zatlera ievēlēšanai tagad varētu būt nepieciešamais balsu skaits.

Atbalstu Zatleram paudusi "Vienotības" frakcija, kurā ir 33 deputāti, un astoņus deputātus lielā PLL frakcija. Valsts prezidenta pārvēlēšanu varētu atbalstīt daļa ZZS frakcijas, kurā ir 22 deputāti.

Pagaidām nogaidošās pozīcijās atrodas opozīcijas frakcija "Saskaņas centrs".

Lai ievēlētu prezidentu, nepieciešama 51 deputāta balss.

Kā ziņots, Zatlers apstiprinājis vēlmi ieņemt Valsts prezidenta amatu atkārtoti. Pagaidām neviens cits kandidāts oficiāli nav nosaukts.

Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 45 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Prezidenta amata kandidāti ir jānosauc no šā gada 19.maija līdz 24.maijam, bet parlamenta Prezidijam no 29.maija līdz 8.jūnijam jāsasauc Saeimas sēde šī jautājuma lemšanai. Iespējams, ka prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks 2.jūnijā.

Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2011.gada 7.jūlijā.

Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvji iepriekš neoficiāli minējuši, ka iespējamie kandidāti augstajam amatam varētu būt arī Eiropas Savienības attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs, valsts kontroliere Inguna Sudraba, Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš (TP), bijušais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits un citi.

Zatlers var rēķināties ar 48 deputātu balsīm. LTV video
LETA